Cu toate acestea, „niciodată nu e prea târziu să îți permiți să fii fericit”, constată psihologul Cristina Ion-Rădulescu remarcând că, dacă apare persoana potrivită și o recunoști ca atare, nu ai niciun motiv pentru care să refuzi această ocazie. „Bineînțeles, nu te aștepta ca lucrurile să stea la fel ca la prima iubire, însă, cu răbdare, tact și acceptarea celuilalt cu bune și rele, totul se poate rezolva”.

Căsătoria la vârsta a doua, cu bune și rele

Există avantaje și dezavantaje de a face pasul ăsta mai târziu în viață. Printre părțile bune este faptul că ești un om deja format, știi ce vrei, nu te mai pripești și sentimentele nu o iau înaintea gândirii cumpătate. Stima de sine a mai crescut. Nu mai izbucnești din orice nimic. Nici bărbații nu mai sunt atât de geloși. O problemă ar fi faptul că este mai dificil sau aproape imposibil să îți mai schimbi obiceiurile, să renunți la anumite vicii sau la tabieturile tale preferate. Așa că va fi mai dificil să vă adaptați la traiul în comun dacă nu aveți deja stiluri de viață foarte asemănătoare. Totodată, la această vârstă este mai greu să găsești un partener, pentru că majoritatea sunt deja „luați”, iar mulți dintre cei singuri au diverse ciudățenii și de aceea nu au găsit încă pe cineva.

Cum să faci să îl găsești

Dacă te-ai decis că vrei să te (re)căsătorești, nu trebuie să aștepți și să nu faci nimic. Din contră. Ar fi bine să ai prieteni cu care să ieși. În cazul în care nu ai posibilități de socializare este simplu să le găsești. Ai nevoie doar de puțin curaj. Spune-le colegilor și cunștințelor de intențiile tale. Înscrie-te într-un club care să corespundă pasiunilor tale și în care știi că ai putea găsi și burlaci. Mergi singură sau cu o prietenă într-o excursie cu un grup organizată de o agenție turistică. În același timp, ai grijă de cum arăți, dar și de buna ta dispoziție. La această vârstă, chiar dacă nu mai poți atrage la fel ca în prima tinerețe prin calitățile fizice, poți să fii chiar mai plăcută printr-o personalitate interesantă și printr-o bună dispoziție molipsitoare.

Sfaturi de la psiholog

– păstrează-ți independența financiară;

– tratează copiii lui la fel ca pe ai tăi;

– discută cu ai tăi și explică-le că este important să își accepte tatăl și frații vitregi;

– ajută deopotrivă la creșterea nepoților tăi și ai lui;

– semnați un contract prenunpțial pentru a evita eventualele neplăceri legale.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Provocări noi

”Provocările în plus care apar în această situație pot fi cele legate de copiii din căsniciile anterioare și de cum văd aceștia relația. Dar nu mereu se întâmplă ca ei să se împotrivească. Mai ales cei care au tați în această situație sunt mai toleranți pentru că se gândesc că acesta ar avea nevoie de o femeie care să aibă grijă de el. Alte probleme sunt legate de alegerea locuinței – dacă vă mutați la tine sau la el. Ce te mai faci atunci când el stă cu fiul sau fiica și ei căsătoriți la rândul lor? Apoi, vă mai puteți certa în privința implicării în creșterea nepoților, pentru eventuale moșteniri sau pentru investiții comune. Totuși, din punct de vedere emoțional, relația este bazată pe un alt tip de afecțiune și nu este la fel ca în prima tinerețe. Dispare gelozia și, în general, aveți un trai mai liniștit.”

Sursa foto: flickr.com