Cătălina Florea, directorul Asociației Telefonul Copilului, ne-a spus că cele mai multe apeluri le primesc de la copii care nu au cu cine vorbi, care ar vrea să le spună ceva părinților, dar aceștia sunt prea ocupați. Așa că sună aici ca să își verse oful, pentru a fi verificați la teme sau ca să se plângă de singurătate.

Nevoia de a fi ascultați

„Multe dintre situațiile pe care le întâlnim sunt legate de nevoia de comunicare a copiilor. Stăm ore întregi cu ei de vorbă pentru că vor să povestească diverse lucruri. Poate pentru noi sunt niște mărunțișuri, dar pentru ei sunt foarte importante. De obicei, ne povestesc ce au făcut ei zi de zi la școală. Au nevoie ca cineva să-i asculte, să-i aprecieze, să-i încurajeze să învețe mai mult și să-i laude”, ne-a explicat Cătălina Florea.

Abuzuri grave semnalate la Telefonul Copilului

Pe lângă aceste cazuri în care copii din familii bune se simt prea singuri și neglijați de proprii părinți, există și cazuri de abuz asupra copiilor, care, din păcate, s-au triplat. Directorul de Asociației telefonul copilului spune că vina aparține, de multe ori, părinților. Mamele sunt prea încrezătoare și își lasă fetele în grija concubinilor în timp ce ele pleacă la muncă în străinătate. De multe ori, bărbatul abuzează sexual copilul. S-au înmulțit și cazurile în care adolescente reclamă că sunt forțate să se mărite. Se pare că este un obicei nu doar pentru familiile de etnie romă să vadă măritișul fetelor ca pe o adevărată tranzacție în care familia primește bani.

Sursa foto: Shutterstock.com