Dacă el s-a transformat parcă peste noapte, ”înseamnă că era, de fapt, altfel decât imaginea de care tu te-ai îndrăgostit”, constată psihoterapeutul Dragoș Geamăna. Deci, el nu a fost niciodată așa cum l-ai văzut tu la început, când te-ai îndrăgostit de el. Fie te-a păcălit, fie nu ai vrut să vezi adevărul.

”În cazul în care el și-a ascuns adevărata față, te-a înșelat cu privire la adevăratele lui intenții și relația nu a mers prea departe, nu sunt foarte multe lucruri pe care le-ai putea face. Poți doar învăța să fii mai atentă altă dată, să înveți să cunoști mai bine oamenii și să fii mai precaută”, spune specialistul.

Nu mai e cel de care te-ai îndrăgostit pentru că… toți oamenii se schimbă

Dacă este vorba de o relație care durează deja de ceva timp și țineți unul la celălalt, situația este diferită. Nu mai e cel de care te-ai îndrăgostit, iar acest lucru este firesc. Psihoterapeutul subliniază: orice lucru se schimbă în timp, iar oamenii nu fac excepție. ”O relaţie este ceva care se construieşte de către două persoane. Spre deosebire de majoritatea obiectelor, nu poţi construi un cuplu, după care să îl laşi să evolueze de la sine. O relaţie are nevoie de întreţinere, de reparaţii, de adaptare permanentă la schimbările prin care trec cei doi parteneri, fiecare separat, dar şi la schimbările prin care trec cei doi împreună”.

Problemele sunt mai vechi

Nu mai e cel de care te-ai îndrăgostit și nu-ți vine să crezi. Nu îl mai suporți. Dacă pare că te-ai trezit peste noapte cu un soț pe care nu îl mai placi, s-ar putea ca problemele să fi apărut deja, de mai de mult. ”Au existat acolo de-a lungul timpului semne că ceva nu merge, diverse nemulţumiri, care au fost fie exprimate, fie ignorate. Cel mai probabil, nici nu au fost corect identificate”, observă Dragoș Geamăna. Totuși, nu ar trebui să disperi dacă ai făcut o astfel de constatare. Dificultăţile care apar pot fi prilejuri de creştere, atât pentru fiecare dintre cei doi parteneri, cât şi pentru relaţia lor.

Fii sinceră cu tine însăți

Atunci când apare o astfel de situaţie și îți dorești să rămâi alături de bărbatul respectiv, specialistul în probleme de cuplu te îndeamnă să-ți răspunzi cu sinceritate la anumite întrebări, cum ar fi: ”Ce ştiu cu adevărat despre ce se întâmplă și ce anume doar presupun? Cât de mult am contribuit eu la schimbarea lui?” Dacă afli motivele din spatele acțiunilor lui și ale tale, vor crește șansele ca lucrurile să se îmbunătățească. Vei avea și surprize plăcute: nu numai că legătura voastră se va îmbunătăți, dar e posibil ca și bărbatul tău să se schimbe într-un mod pozitiv.

Află cum poți să faci ca a doua parte a căsniciei să fie mai bună decât prima!

Cum să iei o decizie bună

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, dragos.geamana@agorapsi.ro

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, [email protected]

”Pentru ca o relaţie să continue, este nevoie ca ea să merite osteneala. Este un semnal de alarmă atunci când simți că totul trenează, că schimbarea nu mai este posibilă. Ar trebui să te gândești serios la ce vrei să faci în momentul în care realizezi că ești foarte nemulțumită. După ce ai cumpănit bine și ai ajuns la concluzia că îţi poţi asuma consecinţele unei decizii, poţi acționa. Nu există reţete care să poată fi aplicate oricui. Păstrarea unei relaţii cere multă muncă. Ideal ar fi ca efortul pe care îl faceți să fie unul plăcut, deşi acest lucru nu este întotdeauna posibil. Dacă ajugi să te cunoști bine pe tine însăți, vei lua mai ușor o hotărâre. Ar fi bine și dacă ai putea apela la o persoană care să te ajute să-ți lămurești gândurile, sentimentele, împreujurările prin care treci și legătura cu bărbatul iubit. Oricare ar fi concluzia, acest demers va fi benefic pentru tine.”

Fă-ți testul: Ce șanse ai la o relație fericită cu el?

Sursa foto: 123rf.com