Psihologului Laura Maria Cojocaru consideră că multitudinea de informații pe această temă care inundă Internetul are și un revers al medaliei. Se ajunge la un adevărat “comerț” cu … dezvoltare personală sau, mai rău, înțelegerea greșită a conceptului. Astfel, pe lângă beneficiile incontestabile ale dezvoltării personale aplicate corect, există cel puțin 3 riscuri care îl pot îndepărta pe beneficiar de la adevăratul scop al ei.

Citește și: Cum poți folosi internetul pentru a trece mai ușor peste despărțire

Capcanele dezvoltării personale: Confuzia

“Indiferent ce alegi să faci pentru dezvoltarea ta personală, atâta timp cât confunzi adevăratul ei înțeles cu orice altceva decât este, în loc să înveți, să aplici și să produci continuu transformare, atât în viață ta, cât și în a celor din jur, pierzi timpul făcând pe atotstiutorul, crezând că știi tu mai bine să-ți atingi obiectivele, și mai repede, și mai ușor decât te ghidează un specialist, deși până acum nu ai făcut-o. Este doar semnul unui orgoliu inutil”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Care este diferența dintre psihoterapeut și psihiatru?

Capcanele dezvoltării personale: Lipsa de asumare și aplicare până la capăt

“Poate că înveți, aplici, îi înțelegi sensul, dar te ferești să afle alții că ai făcut ceva pentru dezvoltarea ta personal; și asta, ca „să nu te judece”, în condițiile în care tocmai TU, persoană dezvoltată, cu abilitățile îmbunătățite, ești cel care-i poți „lumina”, îi poți ghida, ii poți face să se deschidă către alte perspective mai utile, mai plăcute. Și atunci te poți întreba pe bună dreptate: ce ai priceput din ce ai învățat?”, este de părere psihologul.

Capcanele dezvoltării personale: Lipsa de exercițiu/aplicare concretă în practică

“Dacă nu-i înțelegi adevăratul sens, și anume cel al părții practice constante și de construire a unui model sănătos și echilibrat atât pentru ține cât și pentru cei din jur, degeaba afirmi că înțelegi importanța dezvoltării personale, degeaba te lauzi că știi și că ai făcut cursuri de x și de y, te lauzi că știi să a., că poți să b., că ești c., poate chiar că ești “mai bun decât alții”. O întrebare simplă apare aici: “știi X și ce faci cu asta?”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com