Realitate negată

Nu cred că părinții preferă în mod inconștient unul dintre copii. În mod cert, ei știu și simt că au un Cristina Radulescu-Ion psihologcopil favorit, dar nu pot accepta nici față de ei înșiși”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Pare monstruos și ieșit din sfera moralului ca un părinte prefere unul dintre copii. Și totuși așa se întâmplă. Bineînțeles, mama și tatăl își iubesc fiecare copil în parte, însă în mod diferit.

Iubește-l pe fiecare în mod diferit

Relaționează cu fiecare în funcție de vârstă și de așteptări. De exemplu”, explică specialistul, ”am întâlnit părinți care preferă copilul mai mare, pentru pot împărtăși cu el mai multe experiențe, alții care îl preferă pe cel mai mic pentru că are mai multă nevoie de ei și e mai drăgălaș. Ca regulă, Primul copil este cel care ne definește ca părinți iar cel mic este cel care ne cere mai multă răbdare”.

De ce mamele preferă un anumit copil

Un nou studiu realizat de cercetătorii americani arată că, într-adevăr, mamele au un copil favorit, dar motivul este unul surprinzător și nu are de a face cu succesul, frumusețea sau cumințenia. Se pare că ”alesuleste cel care mama consideră că va avea cel mai bine grijă de ea la bătrânețe. Cercetătorii de la univeristățile Purdue și Cornell au revizuit rezultatele și au reintervievat subiecții unui studiu mai vechi care s-a întins pe parcursul mai multor ani. Concluzia lor a fost că favoriții mamelor erau cei care împărtășeau cele mai multe idei și valori. Trei sferturi din numărul mamelor care au declarat un copil ca fiind favorit și-au menținut părerea și peste ani, iar în cele mai multe cazuri, acesta era și cel care avea grijă de ele.

Sursa foto: 123rf.com