Se comportă ca un musafir: vine, mănâncă, doarme, pleacă din nou… Poate îți mai aruncă o vorbă bună și uneori face dragoste cu tine. Nu, nu aduce daruri, nici măcar flori, ca orice oaspete obișnuit. „Amândoi partenerii ar trebui să participe la viața de familie”, este părerea psihologului Cristina Ion-Rădulescu.

Obiceiuri vechi

În multe căsnicii, s-a împământenit părerea că anumite treburi sunt specifice femeii. Îndatoririle bărbatului au devenit din ce în ce mai puține în gospodăriile moderne. Dar și acestea ajung de multe ori să fie îndeplinite de soții. După ce au stat și ele opt ore la serviciu, vin acasă cu plasele încărcate de cumpărături, verifică temele copiilor, pun masa, fac curățenie… Iar în timp ce domnul casei se relaxează la televizor, schimbă niște becuri și desfundă chiuveta… „Dacă avem un partener care nu se implică, frustrarea noastră crește proporțional cu timpul care trece fără ca el să schimbe ceva. Așadar, dacă simți că nu te ajută, trebuie să vorbești cu el și să îi atragi cumva atenția că lucrurile nu pot continua așa”, te sfătuiește specialistul.

Ce să faci să le schimbi

  • Plănuiește în avans. Pune-ți și soțul în temă din timp. Nu îi spune într-o sâmbătă dimineața, atunci când el se gând ește că mai poate lenevi, că trebuie să se scoale imediat din pat pentru că urmează să faceți curățenie.

  • Ține minte că scopul este să îl implici și pe el puțin câte puțin. Dacă îi dai prea mult din prima, s-ar putea ca a doua oară să nu îl mai prinzi.

  • Implică și copiii. Au nevoie pentru viitorul lor să învețe să se descurce. Dă-le sarcini pe măsura puterilor și vârstei lor. Ar putea, de exemplu, să pună rufe la spălat, să șteargă praful, să pună masa etc. În camera lor, ei ar trebui să facă ordine.

  • Dacă soțul tot nu dă semne că vrea să te ajute, roagă-l să se ocupe el de anumite lucruri din afara casei, care cad de obicei tot în seama ta. De exemplu, cumpărăturile, plata facturilor etc. Poți să-i dai argumentul absolut adevărat că altfel nu ai avea timp să-i gătești.

Ce să nu faci

  • Nu aduce vorba de ajutor în gospodărie în timpul unei discuții în contradictoriu sau atunci când vă certați.

  • Nu îl cicăli pe tema asta.

  • Nu țipa la el.

  • Nu îl trata ca pe un copil sau ca și cum ai fi șefa lui.

  • Nu face tu treaba lui, chiar dacă el se mișcă mai încet. Fă așa și dacă-l vezi că amână. Dacă este ceva ce are și el nevoie, până la urmă va fi forțat de împrejurări.

  • Dacă îl vezi că tot nu face ce a promis, întreabă-l calm dacă mai are de gând sau nu. Spune-i că ai aprecia foarte tare ajutorul lui.

  • Dacă el a făcut ceva, nu reface tu după el, chiar dacă lasă de dorit la capitolul calitate, pentru că va considera că nu este apreciat.

cristina radulescu-ion psihologÎmpărțiți treburile

„O atitudine calmă poate preveni un scandal, iar flexibilitatea ajută la dezamorsarea conflictelor. Cunosc cupluri în care el are un tempo mai lent. Aceasta nu înseamnă că nu face nimic, însă ea, iute de fel, încearcă să îl forțeze «să se miște» mai repede. Dacă ești într-o astfel de situație, îți sugerez că este bine să înveți să fii mai maleabilă. Acordă-i timp să acționeze și nu te repezi să faci tu treaba în locul lui. Mai ales, nu-l cicăli. Explică-i ce e de făcut și când ar trebui terminat. Apoi lasă-l să lucreze în ritmul lui. În măsura în care împărțiți sarcinile în mod echitabil și nu i-ai dat ocazia să se simtă exploatat, lucrurile vor merge bine. Un mic truc ar fi să-i arăți lista cu ce e de făcut și să-l lași pe el să aleagă.”