Te bate la cap să-i iei smartphone, dar oare are cu adevărat nevoie de așa ceva? De la ce vârstă ar fi bine să-i iei un astfel de telefon sau telefon mobil, în general, și ce precauții ar trebui să iei?

Majoritatea părinților le iau acum direct smartphone odraslelor lor – sunt la ofertă atunci când faci abonament și pare că este mai bine să îi iei direct un telefon inteligent. Oricum, deja intră pe al tău sau pe tabletă. ”Trăim într-o eră digitală, se vorbește de manuale școlare digitale și, dacă ar fi să nu îi cumperi copilului tău un astfel de aparat, te-ai întreba dacă nu cumva îl condamni să rămână în urmă față de colegii lui”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu care mărturisește că i-a cumpărat fiicei un telefon pe când era în clasa zero, pentru că s-a ivit nevoia de a comunica atunci când se schimbă ceva în programul școlar.

cristina radulescu-ion psihologCând ar avea nevoie de smartphone

Îi iei pentru prima dată un smartphone atunci când chiar are nevoie de el. De exemplu, când stă singur acasă sau când pleacă frecvent fără tine, ca să poți ține legătura cu el”, este de părere psihologul. ”Situația în care are deja un telefon, dar își dorește unul mai performant, pentru că toți colegii au, este și ea des întâlnită”, observă Cristina Ion-Rădulescu. ”Acești copii concurează unii cu alții prin ceea ce posedă. Pentru ei, cel mai important este să fii ”cool” și se joacă mult pe telefon. Dacă cererea lui este un moft, atunci nu ar trebui să i-l satisfaci. Trebuie să-i explici nu neapărat că nu vă permiteți cheltuiala, cât faptul că nu este cazul să cumperi lucruri de care nu ai nevoie, doar pentru că și alții au așa ceva.” Învață-ți copilul că este mai important să lucreze la personalitatea sa, să fie într-adevăr cineva cu care să ai ce vorbi și care să facă lucuri interesante, și astfel să fie un om valoros, decât să aibă o sumă de lucruri care să-i dea valoare.

Sursa foto: 123rf.com