Socrii, unchi, mătuși, cumnate, bunici, nepoți… toți vin ”la pachet” cu domnul soț. Pe el îl poți alege, dar trebuie să te împaci și cu rudele lui. Unii sunt mai simpatici, dar alții nu, iar uneori, parcă întreaga familie formează o coaliție împotriva unui singur dușman – tu. Ce ar fi de făcut în situația asta? Ei bine, ar trebui să respiri ușurată dacă nu locuiești cu ei. Și, chiar dacă stai cu socrii, nu sunt și ceilalți cu voi. Una din strategii este să îi eviți – ceea ce nu e tot timpul posibil, iar alta să încerci să îți faci aliați. Nu poate fi chiar toată lumea împotriva ta.

Stabililește limite

Vorbește cu soțul tău înainte de a-i vizita sau, dacă stai cu ei, discută în altă parte nu acasă și într-un moment în care sunteți amândoi relaxați. Spune-i care sunt nemulțumirile tale într-un mod delicat arătând faptele și ceea ce ai simțit tu, nu presupuneri și nu sări direct la concluzii. De exemplu, nu zice ”sora ta este arogantă și nu mă poate suferi”, ci ”nu prea a vorbit cu mine data trecută când ne-am văzut, ceea ce m-a făcut să nu mă simt în largul meu”. Dacă apar chiar jigniri pe față, stabiliți împreună ce este de făcut. Nu e necesar să înduri totul. Așa că o plecare politicoasă sau evitarea pot fi uneori o tactică bună. Totodată, nu încerca să îi provoci. De exemplu, dacă știi că ei nu agrează o anumită vestimentație, nu te îmbrăca așa doar ca să arăți că nu ții la părerea lor. Dacă știi că socrii nu agrează anumite subiecte de discuție, mai bine le eviți decât să iști o ceartă.

Complimentele sparg gheața

Încearcă să-i vezi prin ochii soțului tău. El îi iubește și sigur le vede și calitățile. Învață să le apreciezi și tu chiar cu voce tare. Cine te-ar mai critica după ce a primit un compliment de la tine? S-ar putea chiar să le smulgi un zâmbet și o vorbă bună. Și așa vei sparge gheața. Nu te angaja la bârfe cu ei despre un alt membru al familiei. Nu știi când vorbele tale se vor întoarce împotriva ta. Legătura dintre ei este mai strânsă și nu are sens să trezești antipatii. Dacă ei te bârfesc chiar pe tine și tu ai aflat, nu lua atitudine în fața lor. Vorbește cu soțul tău și spune-i că te simți rănită.

Soluții de compromis

Atunci când nu ești de acord cu ce vor ei să faceți împreună, încearcă să găsești o soluție de compromis care să-i mulțumească pe toți sau pe cât mai mulți dintre ei. Dacă, de exemplu, ești invitată la o cină de familie și soacra se aștepată să o ajuți la bucătărie, dar tu nu ai vrea sau știi că vor apărea certuri, poți propune să ieșiți la un restaurant sau roagă-l pe soțul tău să o ajute în timp ce tu ești foarte ocupată cu supravegherea copiilor.

Photo credit: rakugo / Foter / CC BY