Ordin de protecție

Dacă ești în pericol acasă, ar trebui să știi că există căi de scăpare din această situație. Nici copiii nu ar trebui să crească într-un mediu nesigur. Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie s-a modificat. Astfel, victima poate să ceară să se emită un ordin de protecţie, iar soțul agresiv să fie nevoit să părăsească domiciliul. Până la soluționarea cazului, ar fi bine să se refugieze la părinți sau rude. Dacă nu are unde, există asociații pentru ajutorarea femeilor aflate în dificultate, unde, pe lângă un adăpost, pot beneficia și de consiliere specializată.

Cere ajutorul pentru a scăpa de agresor

Multe femei deja au făcut cereri la judecătorii şi, pentru unele dintre ele, s-au emis deja ordine de protecţie”, remarcă Mihaela Săsărman, coordonator proiect pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, Asociația Trancena. Aceasta înseamnă că partenerul nu are voie să se apropie de victimă, ci să păstreze o anumită distanță specificată. Dacă te confrunți cu violență în familie, sună la 112. Poliția ar trebui să intervină. În plus, tot ei se vor ocupa de punerea în executare ordinul de protecţie, adică să informeze pe cel împotriva căruia s-a emis ordinul, apoi să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să ia măsuri în momentul în care bărbatul o încalcă.

Apărăți drepturile

Avem pînă acum semnale că lucrătorii de la poliţie pun în aplicare prevederile legii. Dar avem şi semnale de cazuri în care aceștia rezolvă astfel de cazuri după cum li se pare lor, personal, că e bine”. Dacă ți se spune că este datoria ta să te înțelegi cu soțul și ești lăsată și sfătuită să rezolvi singură situația, să știi că ai dreptul la protecție și să ți-l ceri. Dacă vor vedea că știi legea și vei apela și la un superior, vei avea mai multe șanse să ți se rezolve situația. Alteori, vei fi nevoită să pleci tu din apartament, dacă nu ai suficiente dovezi.