Uneori, în privința educației copiilor, părinții nu au aceeași părere. Unul ar vrea să îi dea mai multă libertate, celălalt nu. Unul este de acord să îl lase peste noapte la o petrecere, pe când celălalt se împotrivește. Unul vrea să îl disciplineze mai mult, celălalt însă îl mângâie după ce a făcut o boroboață sau chiar pare să-l încurajeze prin atitudinea drăgăstoasă. Și putem continua. În acest caz, copilul va specula aceste „neînțelegeri” pentru a face ceea ce vrea. Dar, pe termen lung, nu va avea într-adevăr de câștigat.

Casa, câmp de bătălie

Cel mai bine ar fi să vă puneți de acord înainte și să aveți aceeași abordare în educația copilului. Pe de altă parte, nu ar trebui să fi e nici alte disensiuni între voi sau măcar să nu vă certați de față cu el. Din păcate, atunci când adulții se ceartă și situația dintre ei este foarte tensionată, se concentrează prea mult pe confl ict și vor lăsa copilul în plan secund. „Chiar dacă este deja adolescent, el are nevoie de atenție, de considerație, de validare”, remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. Ar trebui să fi e totuși clar că „relația pe care o are cu fi ecare dintre părinții săi este una personală, intimă și ar rămâne în picioare oricare ar fi deznodământul dintre cei doi părinți”.

Semnale că nu-i e bine

Se mai întâmplă să vezi copii care par că încearcă să facă exact invers decât li se spune. Această situație se regăsește mai des atunci când părinții se ceartă. Psihoterapeutul vede în comportamentul negativ „încercarea de a se face înțeles, după ce sunt epuizate cam toate mijloacele de comunicare”. Este modul de a atrage atenția asupra sa când toate eforturile lui de mai înainte au fost în zadar. Poate nu v-a spus cât îl deranjează că vă certați sau a făcut-o și nu a primit decât priviri dezaprobatoare. De multe ori, copiii arată prin alte moduri că ceva e în neregulă. Pot apărea diverse probleme pe „fond nervos”, așa-zisele somatizări, în care simte dureri de cap inexplicabile, răcește des, se plânge de stomac etc.

Scăderea stimei de sine

Alte semnale pot fi scăderea notelor, un comportament agresiv sau, din contră, apatia. Dacă situația neplăcută pentru el continuă, „ultima, dar nu cea mai de pe urmă redută care poate cădea, pe termen lung, este stima de sine”, spune psihoterapeutul. Pentru a evita acest fapt, trebuie să stabilești cu soțul tău o convenție: chiar dacă există divergențe între voi, acestea nu ar trebui să se refl ecte în relația cu copilul. Ar fi bine ca amândoi să petreceți timp de calitate cu el și să-i fi ți alături. Niciun cadou scump, nicio tabletă sau telefon inteligent nu va înlocui dragostea părinților.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: [email protected]

ÎNCERCAREA DE A FUGI

„Nu în toate cazurile adolescentul încearcă să speculeze situația. Prin comportamentul lui care poate duce cu gândul că profită de situație, încearcă în mod poate disperat să evite conflictul. De multe ori, certurile adulților și o atmosferă de violență domestică (fie aceasta și verbală sau mocnită, de război rece) au ca efect o stare de oboseală psihică a copilului. El traversează oricum crizele sale de creștere și de trecere de la o etapă la alta. Dacă acestora li se adaugă neînțelegerile din familie, nu e de mirare că încearcă să lipsească de acasă cât mai mult. Caută un anturaj care să-l accepte așa cum e și să-i împlinească nevoile afective. De multe ori, se întâmplă ca gașca pe care o găsește să nu fie ceea ce ți-ai dori pentru el. Este posibil ca persoanele care par că îi oferă mai mult suport moral decât familia să aibă diverse probleme la rândul lor – de la simplul chiul de la școală și până la abuzul de alcool sau droguri.”

Sursă foto: pixgood.com