Rușinea și teama de ce ar putea spune lumea sunt și ele sfetnici răi care-l țin departe de tratamentul salvator. Te întrebi când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped? Ca parinte, ”îți dai seama dacă evoluția copilului tău nu este una bună sub aspect cognitiv sau motric”, observă psihoterapeutul Cristina-Ion-Rădulescu.

Citește și: Mergi la psiholog? Cum influențează familia procesul terapeutic

”Vrei nu vrei, faci comparații în parc, la grădiniță sau printre copiii prietenilor. Deși fiecare copil are ritmul lui propriu de dezvoltare, știi când ceva nu merge bine. De asemenea, dacă în familie există antecedente psihiatrice, moștenirea genetică poate constitui un teren de vulnerabilitate mai mare decât la alți copii”, explică specialistul. Chiar dacă mama își cunoaște cel mai bine copilul, există multe femei care ignoră semne evidente că micuțul are nevoie de ajutor specializat. Așa că nu ar trebui să lași rușinea să te împiedice să-și ajuți micuțul să aibă un viitor mai bun.

Mai multe cazuri de autism

“Din păcate, statisticile în privinţa bolilor psihice la copii sunt (…) îngrijorătoare: cinci din 20 de copii putând avea o tulburare psihică. Nu mă refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsivă, ci la tulburări de dezvoltare, de atenţie şi din spectrul autist”, a declarat  medicul Iuliana Dobrescu, şef de clinică la Spitalul “Alexandru Obregia” din București la Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie. “Dacă acum 30 de ani, vedeam 20 de copii cu autism, acum avem 200 de cazuri noi şi vechi pe lună. Şi tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte răspândită în jurul copiilor – micuţii sunt bizari, foarte inteligenţi, dar foarte inadaptaţi social”, a conchis Iuliana Dobrescu.

Citește și: Cum calmezi un copil furios. Află ce spune psihologul

Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped. Părinții neagă problema

În Canada, statisticile arată că doar unul din cinci copii care au nevoie de ajutor ajung la specialist. Este posibil ca nici la noi lucrurile nu stea prea bine, dar nu există cercetări în acest sens. Factorii sunt numeroși, de la lipsa specialiștilor, inaccesibilitatea prin prețuri ridicate sau depărtare fizică, dar și lipsa de informare a părinților sau stigmatul social care se pune pe problemele psihice. Mulți se gândesc: ce vor spune vecinii, prietenii, colegii. Părinții se învinovățesc, dar nu ar vrea să recunoască public. Se mai gândesc și la faptul că nu i-ar prinde bine nici copilului să afle că este ceva în neregulă cu el însuși. Astfel, ocolesc specialistul și speră că problema se va rezolva de la sine, dar nu se întâmplă.

Citește și: Care este diferența dintre psihoterapeut și psihiatru?

Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped: Când are nevoie de psiholog

Ar trebui să te neliniștească schimbările bruște în comportamentul copilului. Devine mai izolat, trist, anxios sau nu mai este interesat de lucuri care altă dată îl bucurau. Aceste modificări pot avea drept cauză o traumă. Poate i s-a întâmplat ceva la grădiniță sau la școală. Uneori, este vorba de un eveniment cum ar fi separarea părinților, moartea unei persoane dragi, mutarea familiei în altă casă etc. Alteori, este vorba de un coleg care îl hărțuiește sau de dificultatea de a face față exigențelor școlare. În unele cazuri, nu apar schimbări majore, dar micuțul începe să dezvolte un tic pentru a se liniști. De exemplu, își roade unghiile sau se scobește în nas. Alteori, începe să aibă simptome fizice, cum ar fi durerile de stomac inexplicabile sau insomnia.

Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped: Când are nevoie de logoped

Tulburările de vorbire afectează mulți copii. Unii părinți cred că este normal să stâlcească, la început, cuvintele și așa este. Părinții ar trebui să se îngrijoreze, dacă micuțul are:

– tulburări de pronunţie (de cele mai multe ori, așa-numiții rârâiți, sâsâiți etc.).

– tulburări de ritm şi fluenţă a vorbirii (bâlbâiala; vorbirea prea rapidă sau prea lentă, peste un anumit nivel funcțional);

– tulburări de dezvoltare (mutism electiv, retard de limbaj).

Citește și: Semnele autismului la copii. Cum recunoști simptomele acestei tulburări de dezvoltare

Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped. Diverse tulburări care te trimit la specialist

La aceste probleme se adaugă cele asociate unor probleme fizice sau psihice și care au nevoie de ajutor specializat. Printre acestea se numără deformații ale gurii, tulburări asociate unor afecţiuni de tip psihopatologic sau psihiatric, cum ar fi ecolalia vorbirea repetată fără adecvare la context sau cu un conținut neinteligibil, tulburări ale limbajului scris-citit (dislexia — probleme la nivelul citirii; disgrafia — probleme la nivelul scrierii; alexia — absența citirii; agrafia — absența scrisului atunci când niciuna dintre aceste probleme nu este determinată de lipsa de educație sau de vreun handicap mental.

Citește și: De ce copilul nu vorbește încă și ce este de făcut

Când are nevoie copilul de psiholog, psihiatru sau logoped. Acceptă sfatul personalului școlar

”Pediatrul este primul care ar trebui să observe aceste probleme și să facă recomandări. De asemenea, cadrele didactice de la creșă, grădiniță, școală sau consilierul psihologic din unitatea respectivă ar trebui să alerteze părinții. Întârzierea apariției limbajului nu este întotdeauna un semn de retard. De exemplu, în familiile mixte în care se vorbesc două limbi, copiii vor vorbi mai târziu datorită confuziei. Totuși, dacă primești un sfat de la cei cafre se ocupă de micuț, ar fi cazul să investighezi. O atitudine de negare nu va face decât să treacă timp prețios și să se înrăutățească lucrurile. Sun părinți care nu acceptă medicația. De exemplu, la ADHD se folosesc medicamente care au și multe efecte adverse. Dar chiar și ei au datoria de a-și proteja și ajuta copilul.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com