Dacă te afli în această situație, ar fi bine să reflectezi îmrepună cu partenerul asupra diferențelor dintre voi, să realizați ce vă doriți cu adevărat fiecare și cât de diferite sunt aceste scopuri. Gândiți-vă și la cum sunt stilurile voastre de viață și modurile de a vă exprima iubirea și dacă există o cale de reconciliere.

Cum îți dai seama

Specialistul te sfătuiește să reflectezi la următoarele întrebări: ”Te simți sau nu confortabil alături de el? Nevoile și dorințele tale mai sunt satisfăcute? Mai aveți obiective comune? Lucrurile importante pentru tine sunt aceleași și pentru el sau nu? Ai și alte motive de a mai ai de a rămâne cu el în afară de obișnuință, de frica de necunoscut sau de singurătate?”. După ce îți faci această autoanaliză ai putea să iei o decizie. Tedy Creștin subliniază faptul că ar trebui cu siguranță să pleci dacă el este violent față de tine. Psihoterapeutul mai observă că sunt, de regulă, patru cauze principale care duc la destrămarea un cuplu: criticismul, disprețul, atitudinea defensivă a partenerilor și deconectarea emoțională. ”Mai ales apariția disprețului reprezintă un indicator că nu mai este cazul să salvăm ceva”, spune el.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Îndrăgostiții refuză semnalele de alarmă

Mai există și situația în care o relație se află la început, dar pare că ceva nu e chiar în regulă. Ar trebui să îți dai seama când este cazul să insiști și când nu. De multe ori, atunci când suntem îndrăgostiți nu mai receptăm semnalele evidente de respingere. ”Dacă în urma unor încercări evidente (telefoane, propuneri de a vă întâlni, etc.) nu primești un răspuns pozitiv este clar că nu are rost să continui cu aceeași strategie. Dacă au existat câteva semne de interes din partea lui, nefinalizate cu un deznodământ clar, poate că nu e conjunctura potrivită (poate el este cu altcineva, are alte probleme sau rezerve față de începerea unei noi legături). Deoarece există un interes al ambilor parteneri, semnalele ar putea fi reluate după un interval de timp, în alt context și sub altă formă. Dar, dacă te izbești doar de refuzuri directe sau indirecte (amânări, scuze, promisiuni nefinalizate că te va suna el) cred că ar fi bine să găsești o altă persoană care să te aprecieze cu adevărat”, te sfătuiește Tedy Creștin.