În opinia mea, tinerii care au peste 16 ani, pot pleca singuri în vacanțe scurte, cum ar fi un weekend prelungit la mare sau la munte”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, care adaugă că ”din punct de vedere legal, un adolescent de 16 ani răspunde penal pentru faptele sale, ceea ce înseamnă că are discernământ”.

Tu și tatăl decideți

Dacă este pregătit pentru asta, tu și tatăl lui veți decide. Poți condiționa plecarea de rezultate bune la învățătură în timpul anului, dar mai ales de maturitatea de care dă dovadă. Dacă simțiți că nu este gata, mai bine mai amânați momentul. Rămâne oricum la latitudinea voastră, a părinților, care vă cunoașteți cel mai bine copilul dacă și când îi dați voie să plece. Nu e bine nici să exagerezi cu măsurile de precauție. Bineînțeles că tremuri pentru siguranța lui, dar trebuie să ții cont că are nevoie și de libertate pentru a se dezvolta. Poți decide în funcție de evenimentele din trecut dacă este pregătit sau nu. Dacă știi că de obicei ascultă și ia decizii bune când trebuie să aleagă singur ce face, dacă nu l-ai prins că îți ascunde câte o boacănă serioasă, sunt șanse mari să se descurce bine.

cristina radulescu-ion psihologȚine legătura, dar nu fi pisăloagă

În caz că ai luat hotărârea să îl lași să plece, ar fi bine să îi cunoști prietenii care îl însoțesc pentru a vedea dacă se poate baza pe ei la nevoie și dacă nu sunt dintre cei care l-ar putea influența în rău. Ține legătura și cu părinții lor. Păstrează-ți în agendă numerele lor de telefon și sună-i la nevoie. Pe colegii de călătorie nu-i apela decât în caz excepțional, pentru că altfel vei părea pisăloagă. Ar mai trebui să cunoști traseul pe care îl vor urma, locul de cazare și să stabiliți să comunicați din când în când. Spune-i că ți-ar plăcea să știi ce face și nu îi da senzația că îl verifici. ”De exemplu, vorbiți în fiecare zi la o anumită oră. În felul acesta, el știe că trebuie să te sune, iar tu afli ce a mai făcut”, spune psihologul. Nu e cazul să fii în contact cu el din oră în oră, să-l întrebi ce-a mâncat sau să-i reamintești să-și pună jacheta că e frig, dar nici să nu mai știi nimic de el până se întoarce acasă.

Sursa foto:123rf.com