Termenul de bullying se referă, mai ales, la fenomenul prin care unii copii sunt bătuți sau batjocoriți  de către alți copii. Dar pentru cei mai mulți părinți acest lucru e imposibil ca frații să ajungă la astfel de conflicte. Totuși, ar trebui să fii atentă și să vezi cum se poartă micuții tăi unul cu celălalt. Nu pleca din start cu ideea că fratele mai mare îl brutalizează pe cel mic pentru că poate fi și invers.

Când scopul e să rănească

Relațiile cu frații sunt complexe. Cercetătorii au identificat atât trăsături positive, cum ar fi camaraderia, cât și negative, cum ar fi certurile sau competiția pentru dragostea părinților. În cele din urmă, relațiile dintre frați fac să coexiste două extreme: dragostea și conflictul. Există studii care se concentrează pe fenomenul bullying din școli și altele pe rivalitatea dintre frați. Dar nu există multe studii care s-au concentrat pe bullyingul care se întâmplă chiar în casă, între frați. Bullying-ul diferă față de conflictelenormale” prin faptul că este repetitiv, cel care îl face are scopul de a răni și de a-și dovedi statutul dominant față de victimă.

Când conflictele sunt dăunătoare

Unii ar putea creadă că un conflict în familie nu poate fi atât de rău. Adică, dacă este vorba de fratele sau sora ta, îl vei ierta și totul va fi bine. Așa sunt copiii și, de când e lumea, frații se ceartă. Conflictul dintre frați nu este dăunător, atunci când este constructiv și gestionat în mod corespunzător. În primul rând, pentru că există dragoste și căldură în acea relație. Se ceartă pe o anumită temă, dar, peste o oră, râd împreună.

Dar atunci când se ajunge la bullying (unul dintre ei îl rănește intenționat și frecvent pe celălalt – fizic sau psihic), sunt mai puține șanse să își revină rapid. Bullying-ul provoacă în victimă anxietate, depresie și lipsa dorinței de a mai socializa. Se pare că atunci când agresorul este chiar fratele sau sora lui, daunele psihologice sunt și mai mari. Deci, ar trebui ca părinții să intervină și să nu stea de o parte crezând că lucrurile se vor rezolva de la sine.

Sursa foto: 123rf.com