Dacă tu schimbi becurile, tu ești ”șefă de șantier” când renovați, tu conduci mașina, iar soțul nu are carnet etc., ai putea spune că la voi în familie femeia este bărbatul în casă. Poate că te amuză această constatare, dar află cum vă afectează acest fapt relația de cuplu. ”Relația este și un prilej de creștere și de maturizare împreună”, spune psihoterapeutul Dragoș Geamăna care constată că ”atunci când nevoile, și în primul rând cele emoționale, sunt satisfăcute, poate exista și o astfel de relație mai puțin echilibrată în ceea ce privește împărțirea sarcinilor în cuplu”. Totuși, atunci când cel care trage mai mult la jug nu primește ceea ce-și dorește în acest schimb, balanța se dezechilibrează și apar certuri.

Citește și: Impresionant! Ea este femeia cu 100 de nepoți!

Femeia este bărbatul în casă. Schimb reciproc avantajos

În multe cupluri ”se întâmplă însă ca unul dintre parteneri să fie mai puțin matur sau mai puțin experimentat”, observă specialistul. Atunci când amândoi acceptă starea de fapt și sunt mulțumiți de împărțirea sarcinilor, ”lucrurile decurg lin și toată lumea e mulțumită. De exemplu, el poate fi copil în continuare, iar ea poate să își manifeste maternitatea, inclusiv față de partener. Fiecare dintre ei primește ceva din ceea ce are nevoie, chiar și atunci când intră în relații aparent dezavantajoase. Poate fi protecție, poate fi, dimpotrivă, oportunitatea de a se simți puternic. Dar poate fi și un alt tip de beneficiu, cum ar fi spre exemplu, asigurarea dependenței partenerului”.

Femeia este bărbatul în casă. Când apar nemulțumiri

În alte cazuri, ”relația este afectată de nemulțumirea celui care simte că dă prea mult și că primește prea puțin”, observă Dragoș Geamăna. Există ”femei care au grijă de soț sau de iubit ca de un copil pentru că așa fost obișnuite, să ofere îngrijire și atenție. Dacă lucrurile s-ar schimba nu ar ști exact ce să facă într-un tip de relație diferit. Și atunci a cautat de la început, chiar dacă inconstient, exact un astfel de model, în care să își poată revarsa iubirea manifestata sub forma grijii față de casă și soț. Totuși, chiar și ele se vor revolta la un momentdat, atunci când nevoile emoționale care stau în spatele atitudinii (recunoștința și prețuirea celuilalt, sentimentul de putere etc.) nu sunt satisfăcute. Atunci, vor apărea frustrarea și nemulțumirea”.

Femeia este bărbatul în casă la tine? Întrebări de folos

Doamnele exasperate că sunt bărbatul în casă ar trebui să vadă și dacă nu cumva întrețin ele această stare de fapt. Dacă îi spun soțului să nu facă un anumit lucru pentru că oricum nu se pricepe și-l face ele, atunci și-au semnat contractul pe termen nelimitat de a se ocupa de acea problemă. Pe de altă parte, psihoterapeutul le îndeamnă să-și pună mai multe întrebări, cum ar fi: ești mai bună decât el sau decât mulți alții la aceste treburi? Dacă tu te descurci mai bine, ce ar trebui să faci? Să-l mai lași și pe el sau să continui să te ocupi doar tu? Cum te-ai simți dacă el ar face greșeli? Dar dacă, până la urmă ar învăța și ar deveni mai bun decât tine?

Citește și: Soțul petrece prea mult timp la bere cu prietenii. Cum îl convingi să stea acasă

Femeia este bărbatul în casă. Ce faci dacă vrei să schimbi atitudinea

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, dragos.geamana@agorapsi.ro

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, [email protected]

”În primul rând, lasă-l și pe bărbat să mai facă anumite lucruri. Poți să nu-i fii și mamă, și soție, dacă nu asta îți dorești. Cere-i ajutorul. Încurajează-l și arată-i că te bazezi pe masculinitatea lui și pe dorința lui de a-și asuma responsabilitatea pentru propria familie. Fii mai feminină, pentru ca el să fie mai ocrotitor și mai responsabil. Arată-i că ai nevoie de el pentru a te proteja. Totodată, îți poți asuma un rol mai masculin, mai puternic, mai independent, atunci când este nevoie. Iubirea poate fi o relație în care unul are grijă de celălalt, tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului, dar poate fi și o relație de parteneriat, în care cei doi își împart sarcinile. În unele cazuri, partajarea este mai strictă: cum ar fi, de exemplu, ea are grijă de casă, el aduce majoritatea banilor. În altele, se face în functie de context: într-o zi, el gătește, ea duce gunoiul, ziua următoare schimbă rolurile.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com