Bineînțeles, dacă ești într-o astfel de situație și soțul tău își dorește mai puțin decât tine să faceți dragoste, ”ai o doză mare de frustrare”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Pe lângă frustrarea fizică, te poți simți rănită și umilită”.

Furie și durere

Femeia care trăiește cu un partener care își dorește mai rar decât ea relații intime ”poate să se autocondamne și să creadă că este vina ei”, spune specialistul adăugând că ”poate să trăiască sentimente de durere, de furie sau de respingere, iar stima de sine este puternic erodată. Este posibil să-și proiecteze sentimentele negative în alte aspecte ale relației și, astfel, apar acele certuri care izbucnesc din orice nimic și care au ca pretext lucruri simple din viața de zi cu zi. De fapt, rădăcinile stau într-o viață sexuală nesatisfăcătoare. Această frustrare mai poate genera cele mai distructive atitudini pentru un cuplu care pot duce la destrămarea lui: criticismul, defensiva, evadarea și, cel mai periculos, disprețul”.

Discuție sinceră despre sex

Pentru a nu ajunge la asta, psihoterapeutul te sfătuiește să comunici sincer cu partenerul. În primul rând, nu porni de la ideea că are ceva personal cu tine, că nu te mai iubește, nu te mai consideră atrăgătoare sau chiar și-a găsti pe alta. Dacă pornești de la astfel de premise, nu vei ajunge la nimic bun. În schimb, încearcă să pui întrebări într-o atmosferă relaxată care să inspire încredere: ”La începutul relației, partea sexuală era satisfăcătoare? Dacă acum nu mai este, ce crede el că s-a întâmplat ? Nu mai este atras de tine, este apăsat de monotonie, este stresat, are probleme de sănătatate? În funcție de răspuns, abordările sunt diferite, însă cea mai importantă este conversația deschisă pe care cei doi sunt datori unul față de celălalt să o poarte. Dacă la început totul a fost bine, sunt șanse mari să redescopere plăcerea sub alte forme, însă este important să spună fiecare ce îl apasă”.

Sursa foto: 123rf.com