Există și cazuri speciale (cum ar fi sarcina sau alăptarea) în care uscăciunea vaginală absolut normală în această perioadă poate provoca această problemă. Dar în alte situații trebuie să găsești motivul și să-l înlături. „Cauzele durerilor din timpul actului sexual pot fi multiple, de aceea consultarea unui specialist este recomandată pentru o diagnosticare corectă”, spune sexologul Valentin Pescaru.

De ce doare

Conform specialistului, cele mai întâlnite probleme sunt:

vaginismul, care se caracterizează prin imposibilitatea efectuării actului sexual din cauza sensibilității crescute a zonei de intrare în organele genitale femeiești; în această situație, contactul este aproape imposibil;

dispareunia, care se manifestă prin dureri locale sau provocate de actul sexual; acesta este posibil, dar provoacă imediat dureri.

Cele două situații au și ele cauze multiple:

  • deficiențe în educația sexuală (actul sexual a fost prezentat ca fiind dureros, periculos, neplacut);
  • contacte sexuale nereușite repetate (dureroase, violente, agresive) la începutul vieții sexuale;
  • teama crescută;
  • frica de partener;
  • preludiul insuficient;
  • teama de sarcină etc.

Probleme medicale și psihologice

Psiholog Valentin Pescaru,  Tel. 0745.074.845

Psiholog Valentin Pescaru, Tel. 0745.074.845

Mai există și cauze medicale: infecții, ciuperci, edeme sau alte leziuni ale zonei genitale prezente sau trecute și netratate corespunzător și care au sensibilizat zona, herpes, alergii (la spermă, la produse din prezervative etc.), cicatrice în urma unor infecții sau operații chirurgicale, dupa naștere, tulburări endocrine sau ale unor glande locale, lipsa sau insuficiența lubrifierii etc.”, remarcă Valentin Pescaru. În plus, ține cont și de faptul că utilizarea îndelungată a tampoanelor interne, a unor soluții de spălare de slabă calitate, purtarea lenjeriei din material sintetic – toate acestea pot produce iritații. În cazul în care partenerul îți propune jocuri sexuale dureroase pentru tine, refuză-l și propune-i ceva ce îți face și ție plăcere. Nu îți face griji că te va părăsi sau înșela dacă faci asta. Explică-i ce simți și, dacă ține la tine, sigur te va înțelege.

Sursa foto: 123rf.com