Bineînțeles, atunci când te-ai căsătorit nu te-ai gândit la divorț. Era clar că el este omul cu care vrei să rămâi împreună până la adânci bătrânețe, la bine și la rău. Și cel mai bine ar fi să-ți păstrezi această atitutdine. Dar, totuși, dacă acel rău vine chiar de la el? Cât să suporți și cât nu?

Atunci când nu se mai poate face nimic

”Divorțezi atunci când nu se mai poate face nimic, după ce ai încercat toate posibilitățile de împăcare”, este părerea psihologului Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că ”ar fi bine ca înainte ca amândoi să luați această decizie să urmați terapie de cuplu, să vă acordați unul altuia timp pentru a vă gândi și a analiza ce se întâmplă cu voi. Este bine ca fiecare să-și asume partea lui de vină și să nu vă acuzați unul pe celălalt”. Specialistul subliniază că ”divorțul nu este doar un act personal”. Nu poți spune că e ceva care te privește doar pe tine, pentru că ”are multiple implicații sociale: cercul de prieteni comuni se restrânge sau dispare, femeia rămasă singură cu unul sau mai mulți copii decade din punct de vedere economic etc.”

Cele mai întâlnite motive: violența și adulterul

”Motivele considerate ca fiind întemiate pentru divorț variază de la o persoană la alta și de la caz la caz”, observă psihologul. Printre cele mai întâlnite sunt violența și adulterul. De cele mai multe ori, femeile evită să plece dintr-o relație care le pune în pericol pentru că nu văd ce ar putea face mai departe. ”Dar, în măsura în care are propriul salariu, nu are copii (sau sunt mari ori are cine avea grijă de ei), dacă are un grup de sprijin (un anturaj sau un grup de prieteni care să-i fie aproape în perioada care urmează), atunci ia mai ușor decizia de a divorța. În plus, dacă în familia ei au existat astfel de cazuri, există o mai mare probabilitate să facă și ea acest pas”, spune Cristina Ion-Rădulescu. În ceea ce privește recăsătorirea cu același soț de care ai divorțat, specialistul dă foarte puține șanse de succes, fapt demonstrat de statistici.

Când graba strică treaba…

Pe lângă persoanele care nu divorțează deși ar avea motive întemeiate, la polul opus, se află cei care iau prea repede această hotărâre. Faptul că omul de lângă tine s-a schimbat (sau abia l-ai cunoscut mai bine după câțiva ani de căsnicie), că a făcut burtă sau nu mai e atât de romantic pentru că l-au copleșit grijile de zi cu zi nu ar trebui să fie neapărat un motiv de despărțire. Multe femei se căsătoresc având ideea că dacă și-au găsit ”jumătatea”, totul va fi minunat. Dar o relație nu merge de la sine. Există dificultăți care trebuie depășite, ceea ce nu înseamnă că ai făcut o alegere greșită atunci când l-ai ales pe el. De aceea, atunci când iei decizia de a te despărți ar trebui să fii foarte atentă și, după cum spunea psihologul, să cântărești bine ce ai de făcut. Mai ales dacă există copii și nu este vorba de violență domestică sau de alte lucruri peste care nu poți trece, gândește-te că un tată vitreg s-ar putea să nu fie cea mai bună idee pentru ei. Iar o nouă dragoste s-ar putea să se sfârșească tot în rutină și plictiseală.

cristina radulescu-ion psihologTeama de necunoscut

”Sunt multe femei cărora le este teamă să divorțeze și rămân blocate într-o căsnicie care nu le aduce nicio satisfacție, doar pentru predictibilitatea pe care le-o oferă și pentru că le e teamă de necunoscut. Ele știu că vor fi bătute dacă fac ceva anume, știu că el se va întoarce acasă după a nu știu câta aventură etc. Pentru ele, stabilitatea e mai importantă. Desigur, ele sunt persoane care au dezvoltat un atașament de tip dependent care, odată cu trecerea timpului s-a transformat în ceea ce psihologii numesc ”codependență” (comportament prin care cineva depăşeşte limitele normale ale grijii pentru alte persoane, în detrimentul grijii şi stimei faţă de propria persoană).”

Sursa: 123rf.com