Datoriile, ratele la bănci, nevoile de zi cu zi îi silesc să muncească tot mai mult, uneori, chiar să aibă două servicii. Alții pleacă în străinătate și trimit doar bani. Cei care au de pierdut aici sunt copiii, care ajung să-și vadă mama și tatăl tot mai rar, iar bunurile materiale nu pot înlocui dragostea de care au atâta nevoie.

Din alintați, delincvenți

Dacă nu petreci timp cu ei, nu vorbești și, pentru că te simți vinovată, te străduiești să le faci cadouri scumpe, copiii vor înțelege că cel mai important lucru în viață este să ai cât mai mult și se vor concentra doar pe valorile materiale. Cristina Ion-Rădulescu observă că urmarea unei astfel de situații va fi că cei mici vor crește „infirmi din punct de vedere emoțional” și nu vor ști cum să-și manifeste afecțiunea. Pentru a-și satisface toate dorințele sau doar pentru a trezi atenția asupra lor, unii vor deveni delincvenți. Anturajul va fi cel care va suplini atenția voastră și aprecierea de care au nevoie și, de cele mai multe ori, nu vor învăța lucruri bune. Cei mai mulți copii aflați în această situație „cresc frustrați emoțional, triști, inadaptați, fără un sentiment de valoare autentic”, ne avertizează psihologul.

De ce le faci cadouri

Atunci când îi faci cadouri este importantă și motivația. Nu este bine ca aceasta să vină din cristina radulescu-ion psihologsentimentul de vină pe care îl ai pentru că îi lași prea mult singuri, din mândria de a le arăta celorlați că odrasla ta are ceva ce nu au alții, din spirit de competiție sau din dorințele neîmplinite din copilăria ta. Consider că este esențial ca părintele să își conștientizeze foarte bine pornirile de dărnicie și să își dea seama ce efecte produc asupra copiilor. Nu pledez pentru austeritate, dar recomand o raporatare eficientă la nevoile copilului și pentru ca acestea să nu fie confundate cu dorințele neîmplinite ale părinților.”

Sursa foto: 123rf.com / Sergii Mostovyi