Se cumpără cadouri scumpe sau se dau banii direct în plic. Se presupune că micuții părinților care nu cotizează vor fi marginalizați, vor primi note proaste sau nu vor primi cea mai bună educație. Șpaga pentru a închide un ochi la examene și a primi note mai bune a primit și un nume: ”fond de protocol”. Așa cum ar putea fi un gest frumos să servești cu ceva de mâncare un profesor care stă o zi întreagă la un examen oral sau la corecturi, și alta este să încerci să ”atragi bunăvoința” prin cadouri scumpe.

Cadouri simbolice

”Aceste situații delicate sunt, din păcate, mult prea des întâlnite în școlile noastre”, constată psihologul Cristina Ion-Rădulescu care precizează că este de acord ”să ofere un dar individual, simbolic, din inimă, pentru educatoare sau învățătoare. Acesta ar trebui să sublinieze o relație cu cadrul didactic, să arate respectul și aprecierea. Atunci când părinții strâng bani pentru a cumpăra lucuri scumpe este un gest deplasat, disperat și exagerat. Profesoara respectivă nu ar trebui să accepte așa ceva”.

Verticalitatea are un preț

Cristina Radulescu-Ion psiholog”Sunt părinți care sunt de părere că drumul trebuie pregătit pentru copil, nu copilul pentru drum. Așadar se pretează la tot felul de acțiuni, inclusiv acelea de a mitui profesorii pentru ca odrasla să fie bine văzută la școală. Tu însă știi ceea ce este bine pentru micuțul tău. Îl vei învăța să fie conștiincios, chiar dacă aduce sau nu flori și cadouri doamnei. Mai ales, îl vei învăța că micile atenții acordate dascălilor nu sunt moneda de schimb pentru note mari. Arată-i cum să-și gestioneze frustrarea legată de eventualele discriminări sau nedreptăți, dacă există. În acest fel, el va ști că verticalitatea are un preț, dar este și singurul mod de a ajunge un om care se poate descurca în orice situație.”

Sursa foto: