Pierderea părului poate fi cauzată de o serie de factori printre care și emdicația, chimioterapia, genetica, scăderea bruscă în greutate.
Stresul este un alt factor important, dar și mătreața severă, dezechilibrul hormonal, sarcina, nașterea, menopauza.
Anumite alimente ingerate au creat o legătură cu problema pierderii părului. O dietă bogată în vitamina C, cupru, zinc, betacaroten, silicu poate preveni pierderea podoabei capilare.
Alimentația potrivită în căderea părului
Produse bogate în vitamina C
Această vitamină nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Ajută la sintetizarea colagenului care susține foliculuii de păr și păstrează sănătatea vaselor de sânge la nivelul scalpului.
De asemenea, vitamina C crește absorbția de fier din alimente.
Pentru a beneficia maximum de efectele vitaminei la nivelul părului, combină alimente bogate în vitamina C cu cele bogate în vitamina E.
Cele două se protejează una pe cealaltă și funcționează cel mai bine când sunt consumate împreună.
Nivelul de proteine
Părul este mai mult de 90% proteină, iar o dietă săracă în proteine poate afecta căderea părului. O regăsim în multe produse, dar în special în cele de origine animală.
Nu este recomandată nici o dietă bogată în proteine, pentru că un exces al acesteia poate cauza alte probleme de sănătate.
Alimente bogate în vitamina A și betacaroten
Un alt sfat este acela de a consuma alimente ce conțin vitamina A pentru a preveni alopecia. Aceasta ajută părul și scalpul.
Deficiența vitaminei A poate cauza căderea părului și o fragilitate a acestuia.
Betacarotenul este prezent în legume și fructe verzi și galbene-portocalii ca morcovii, spanacul, broccoli, pepenele galben, mango, cartofi, piersici, caise. Are proprietăți antioxidante.
Alimente bogate în vitaminele B
Sunt în esență un complex de vitamine care acționează împreună și co-există în aceleași alimente.
Este recomandat consumul de vitamina B6 – piridoxina, B12 – riboflavina, B7 – biotina, B9 – acidul folic, B5 – acidul pantotenic și B3 – niacina dacă vrei să ai un păr sănătos.
Piridoxina ajută la producerea de melanină, cea care dă culoare părului, dar și care previne pierderea lui. Facilitează și absorbția de zinc în organism.
Alături de acidul folic și ribovlavina, piridoxina ajută la formarea celulelor de sânge, a hemoglobinei – cea care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturi, inclusiv către păr.
Importanța siliciului
Profesorul Adolf Butenandt, câștigătorul unui Premiu Nobel în chimie, a demonstrat că viața nu poate exista fără siliciu (dioxid de siliciu).
Mineralul se găsește în cantitate mare în scoarța terestră, iar la oameni în sistemul osos. El crește rezistența oaselor și cartilagiilor, grăbește vindecarea fracturilor favorizând formarea de țesut osos și păstrează integritatea vaselor de sânge.
În cantități adecvate, siliciul poate preveni chelirea și stimula creșterea părului.
Siliciul este prezent în cantitate mare în cereale, apă, banane, legume, bere, mazăre, căpșuni, ardei roșu și verde, cartofi, asparagus, produse lactate.
Este folosit şi ca aditiv în alimente şi medicamente, sub forma de dioxid de siliciu.
Cupru și zinc în alimentație
Deși organismul nostru are nevoie de o cantitate mică de cupru, el are o funcție importantă în funcționarea organismului, inclusiv a creșterii părului.
Un nivel optim de cupru în organism poate contribui la prevenirea alopeciei și a unui păr fragil și tern.
Un alt mineral important este zincul, ce are rol în producerea de celule noi.
Cuprul și zincul ar trebui consumate împreună, iar echilibrul dintre ele este important – prea mult zinc interferează cu absorbția de cupru, iar cantități mari de cupru pot fi toxice pentru organism.
Semințele de susan negru sunt folosite în Asia ca un bun remediu împotriva căderii părului. Conține ambele minerale.
Include sulf în dietă
Sulful este un mineral care se găsește în toate celulele organismului uman, abundent în păr, piele și unghii.
Despre el se spune că este un mineral al frumuseții oferit de natură, deoarece are abilitatea de a ajuta circulației sângelui, reducerii inflamațiilor la nivelul pielii, ajută la creșterea părului.
Sulful are un rol important în metabolizarea vitaminelor B1, B5 și B7.
O deficiență a acestui mineral include pierderea părului, lipsa de strălucire a părului, unghiilor și pielea uscată.
Deși este prezent în organismul nostru, sulful poate fi obșinut printr-o dietă adecvată. Îl găsim în alimente bogate în proteină – carne, ouă, lapte și legume precum usturoiul, varza, ceapa, kale, salata, alge marine, anumite nuci.
Un nivel optim de fier
Conduce oxigenul către păr. Un nivel scăzut poate afecta foliculii de păr, fiind privați de oxigen.
Lipsa depozitelor de fier este cea mai comună cauză a pierderii părului în perioada de pre-menopauză la femei.
Este și una dintre cauzele comune a deficienței nutriționale.
Femeile care sunt la menstruație, gravidele, proaspetele mămici, atletele și veganele se confruntă cu deficiență de fier.
Pentru a preveni căderea părului se recomandă consumul de alimente bogate în fier precum fructe uscate, albușuri de ou, ficat, carne roșie, stridii, carne de pasăre de curte, ton, somon, cereale integrale.
Sursa Foto Flickr