Într-o oarecare măsură, avem și noi dreptate, este de părere psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. Copiii își dispută întâietatea într-un grup sau testează limitele colegilor. Până la un anumit punct, aceasta ar putea să nu aibă de-a face cu bullying-ul.

Cum îți dai seama cât de mult în afectează bullying-ul

Dar se poate ajunge și la lucruri grave, cum ar fi violența în școli. Depinde și de sensibilitatea copilului. Ceea ce pe unul nu-l afectează, pe altul îl dărâmă. Și frecvența agresiunii contează. Una este ca un elev să mai fie tachinat din când în când, și alta este să fie zi de zi ținta bătăii de joc a colegilor. Un astfel de tratament îl poate dărîma sufletește.

Mai ales după o anumită vârstă, copilul nu îți mai spune ce i se întâmplă la școală. Dar ți-ai putea da seama că îl afectează bullying-ul după anumite semne. Atunci când acesta este, în mod constant, agresat de un coleg, copilul poate fi abătut, gânditor, irascibil, tensionat și mai tăcut ca de obicei”, observă specialistul.

Când este cazul să intervii să combați bullying-ul

Psihoterapeut Lavinia Țânculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Țânculescu, email: [email protected]

Atunci când copilul se simte depășit de provocările pe care i le pun în față colegii lui, până la a capitula (moment în care poate declara că nu mai dorește să meargă la școală), va apela la sprijinul unui părinte sau adult (poate, chiar, frate mai mare). Este bine să-l oferi atunci atunci când el îți cere sau este vădit afectat de ceea ce se întâmplă la școală. Dar uneori nici nu știi ce se mai întâmplă cu el. Și de aceea este bine să menții o punte deschisă către mintea și inima lui. Discută zilnic cu el. Arată-i că îl înțelegi și nu îl critica atunci când alege să-ți împărtășească anumite lucruri, pentru că altfel se va închide în el însuși.

Sursa foto: 123rf.com