În opinia psihologului Lenke Iuhoş, schimbările radicale provoacă nevoi, demonstrate prin comportamentul bolnavului, iar orice confruntare cu o situaţie stresantă provoacă un şir de aşteptări personale, care diferă în funcţie de percepţia bolii de către pacient. Atunci când ai un bolnav în familie, este importantă și atitudinea pe care o ai tu față de boală.

Citește și: Rugăciunea pentru cei bolnavi are efecte miraculoase

Cum să te porți când ai un bolnav în familie

“Comportamentul specific bolnavului are o formă adaptabilă, cu elemente care chiar descriu asumarea rolului de bolnav. Altfel spus, persoana bolnavă se adaptează la circumstanţele induse de perioada de criză. Atitudinea celor din jur – specialiştii, familia, prietenii – poate ameliora sau, de ce nu, agrava starea psiho-emoţională a bolnavului, care se observă imediat în comportamente mici, poate chiar neobservabile; însă aici porneşte ideea susţinerii unui bolnav, iar sfatul meu este să–i acordăm atenţie sporită”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Citește și: 5 moduri prin care părinții pot preveni îmbolnăvirile în familie

Ce faci după însănătoșire

Când ai un bolnav în familie, nu te gândești decât la vindecare. Dar există și o altă etapă. Dacă lupta cu boala se termină cu bine, începe o nouă luptă: recuperarea. Cu siguranţă multe nu vor mai fi ca înainte, deci prin urmare, este foarte important ca pacientul să se străduiască să-şi iubească viaţa; să trăiască conştient având în vedere recomandarea medicului, să desfășoare activități care sunt cu adevărat legate de prezent. Cel mai important lucru este acela de fi ocupat cu viaţa în mod plăcut, deoarece este cel mai bun instrument împotriva anxietăților și temerilor, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com