Părinții se vor strădui să-i ofere micuțului prea multe cadouri de Crăciun. Chiar și atunci când acestea implică un efort financiar susținut din partea lor și a întregii familii, tot îi vor copleși pe micuți cu cadouri. În plus, deseori satisfacerea tuturor capriciilor celor mici și abundența de cadouri reprezintă încercări ale părinților de a compensa prin daruri timpul prea puțin petrecut alături de copii.

Prea multe cadouri de Crăciun pot dăuna copilului

psih-yolanda-cretescu

Psiholog clinician Yolanda Crețescu, Happy Minds

Specialiștii consideră că a primi prea multe cadouri de Crăciun are consecințe negative în dezvoltarea emoțională a copiilor: „Abundența de cadouri funcționează precum un anestezic care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanța unor valori precum efortul, generozitatea și cumpătarea, dar îi transformă mai tarziu în adulți imaturi, capricioși și pentru care nimic nu va fi niciodată suficient. Este important ca părinții să se limiteze la câteva cadouri prioritare pentru copii și să nu apeleze la condiționări ce țin de performanțe sau comportament. Condiționări de tipul <> îi fac pe copii să creadă că nu pot greși, iar procesul de învățare constă tocmai în experiențe și greșeli”, afirmă psiholog Yolanda Crețescu.

Consecințele abundenței de cadouri

În acest sens, specialistul ne atrage atenția că abundența de cadouri conduce la următoarele consecințe:

  1. Copleșirea. În fața unei multitudini de daruri, copiii riscă să fie copleșiți și să nu se mai poată bucura de niciunul, în mod special, sau să fie foarte încântați de cadoul preferat, iar pe restul să le uite abandonate într-un colț al camerei.
  2. Deziluzionarea. Copiii obișnuiți să primească multe cadouri, consideră acest lucru ca fiind o obligație a părinților și pierd, astfel, din entuziasmul și misterul venirii lui Moș Crăciun. În loc să le înfrumusețeze copilăria, părinții le fură astfel una dintre cele mai frumoase emoții.
  3. Scăderea nivelului de toleranță la frustrare. Părinții care le oferă copiilor tot ce își doresc, fără a le explica sacrificiul care se ascunde în spatele fiecărui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung să mai învețe cum să facă față provocărilor și frustrărilor, o abilitate esențială în viață.
  4. Limitarea imaginației. Excesul de jucării ajunge să provoace plictiseală și să împiedice dezvoltarea imaginației la copii. Deși cei mici au nevoie de jucării pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și cognitive, ei se pot juca și fără jucării. Exact acele momente, când nu există un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.
  5. Dezvoltarea unei concepții de viață egoiste și consumeriste. Atunci când copiii primesc prea multe cadouri, tind să le devalorizeze și să dezvolte atitudini profund consumeriste și egoiste.

Câteva trucuri pentru un Crăciun fără probleme

Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Psih. Yolanda Crețescu îi sfătuiește pe părinți:

  • Nu vă bazați pe cantitatea de cadouri, ci pe calitatea lor! Darurile sunt importante în viața copiilor, dar sub nicio formă nu trebuie să fie un substitut al atenției și iubirii oferite.
  • Diminuați orele petrecute în goana după cadouri și petreceți cât mai mult timp în compania familiei!
  • Implicați copiii în toate activitățile ce țin de organizarea acestei sărbători, implicit în oferirea de cadouri pentru membrii familiei! Încurajați-i să își folosească imaginația și să achiziționeze sau să confecționeze daruri pentru frați, bunici, prieteni etc.
  • Organizați un moment special în care să compuneți împreună cu cei mici scrisoarea pentru Moș Crăciun.

Aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului în care părinții le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecții de viață, aceea că adevărata bucurie nu constă în abundența de daruri, ci în timpul valoros petrecut împreuna cu cei dragi. Faptul că primesc prea multe cadouri de Crăciun nu îi va face fericiți, dar când se simt cu adevărat iubiți și prețuiți de părinți – da.

Sursa foto: Hendrix | PR