”El e dintr-o familie de alcoolici. De obicei nu bea, dar când se întâlnește cu ai lui o face lată”, povestește nemulțumită o femeie. O deranjează aceste escapade ale soțului ei și nu știe ce să facă pentru a-l motiva să înceteze cu beția. Mulți ar spune că bărbatul este alcoolic, dar psihoterapetul Tedy Creștin spune că, în acest caz, dacă se îmbată doar ocazional și, de obicei nu pune gura pe băutură înseamnă că nu e dependent.
Anturajul îl determină să se îmbete
Există cazuri în care el ”consumă alcool doar în anumite situații, în general, sub influența anturajului. Dacă în familia lui beția reprezintă o dovadă a bărbăției sau o altă valoare importantă, există presiunea de a se conforma și de a arăta că nu e mai prejos de ceilalți. Suntem conformiști din dorința de a fi acceptați și apreciați.” Dacă soțul tău este în această situație, iar tu ai vrea să-i schimbi obiceiul de a se îmbăta, ”poți încerca să-l determini să-și dezvolte un alt sistem de valori. Ajută-l să vadă beția ca fiind ceva degradant sau jenant, un semn de inferioritate.
Ce se poate face
Psihoterapeutul te sfătuiește să găsești un pretext pentru a-l îndepărta de băutură. De exemplu, practicarea sportului. Pretextul va fi păstrarea sănătății și pentru ca să arate mai bine. Atunci când scopul lui este să fie în formă și vrea să aibă mai multă energie pentru a-l practica, va renunța să facă excese de băutură pentru că a doua zi nu se va simți bine și va pierde ce a câștigat prin antrenamente. În plus, dacă reușești să-l faci să își dorească să scape de ”burtică”, e un plus: alcoolul conține multe calorii, așa că va trebui să reducă numărul de pahare pentru a slăbi. Mulți reușesc să scape de acest viciu pe calea credinței. Toate religiile importante sunt împotriva abuzului de alcool, iar unele recomandă chiar abstinența totală. Poți găsi un preot la care să accepte să meargă și el pentru a primi sfat.
Găsește aliați
Îl poți ajuta să înțeleagă și faptul ”că băutura îl trage înapoi, nu-l ajută să realizeze ceea ce și-a propus și nu este, în niciun caz, o dovadă a bărbăției și a importanței sale în societate”, concluzionează specialistul. Tedu Creștin te mai sfătuiește să ”apelezi la o cunoștință comună pe care o admiră. Poate fi un om cu care intră în contact zi de zi un coleg, un prieten, o cunoștință comună pe care o consideră ”un om realizat”. Acesta îi poate explica faptul că alcoolul nu l-a ajutat deloc în drumul lui și că el consideră că mai bine îl eviți.
Și colegii de serviciu îi pot explica, dacă acesta e cazul, că ei beau doar ca să socializeze și nu-și pierd controlul niciodată. Ar fi bine să înțeleagă, prin acestea ajutoare ale tale, că nu este ”cool” să te îmbeți, ci e doar un semn de slăbiciune și de proastă educație. Astfel, aceste idei își vor pune amprenta asupra comportamentului lui”.
Unde poți cere ajutor:
- Grupul Alcoolicii Anonimi Grupul AA “Unu” București, Spitalul “Obregia”, pavilionul 17, Telefon: 021.653.0745;
- Asociația Alcoolicii Anonimi din România, Telefon: 0770.225.522;
- Centrul de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool, droguri sau cu alte dependențe, Iași – Str. Costachi Negri nr. 48, Telefon: 0332.456.013, 0771.647.610;
- Poți găsi materiale și adrese utile pe internet la www.dependenta.ro/alcoolism sau www.alcooliciianonimi.ro.
Când e cazul să înceteze cu beția
”Atunci când simți că nu mai poți îndura situația prezentă, el este violent din cauza băuturii și nu există speranțe de îmbunătățire reală, în ciuda eforturilor depuse, ar fi cazul să-i spui că nu mai suporți. Îi poți pune în față o alegere: ori se schimbă, ori îl părăsești. Am avut la terapie un tată de familie care a devenit alcoolic sub inflența părinților și a fraților lui. Când copiii lui au crescut, erau nemulțumiți de această situație. Împreună cu mama lor, i-au dat un ultimatum să se schimbe. Perspectiva de a pierde familia, de a trece printr-un divorț și un partaj l-au motivat să facă toate eforturile posibile de a se schimba. Cu voință și cu ajutorul psihoterapiei, el a reușit să renunțe complet la alcool și parțial la fumat.”
Citește și:
Alcoolismul (abuzul de alcool)
Violența domestică – relație nesănătoasă
Sursa foto: 123rf.com