Ce înseamnă verigheta pentru tine? Cele mai multe femei o poartă cu plăcere, pentru că reprezintă o declarație publică a faptului că ești căsătorită și un lucru cu care să te mândrești.

Bărbații, în schimb, nu par să țină atât de mult cont de convențiile sociale. Există unii care își poartă verigheta cu plăcere, dar pentru alții nu înseamnă mare lucru și aleg să nu facă asta.

Dovadă de fidelitate sau simplă bijuterie

Există soți care își scot verigheta special atunci când ies pentru a părea că sunt fără obligații și să poată „agăța” în voie, dar alții au alte motive, cum ar fi faptul că nu suportă bijuteriile, au servicii în care purtarea unui inel îi poate deranja sau acesta se poate deteriora etc. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că „dovada de fidelitate sau de dragoste nu stă neapărat în purtarea verighetei, ci în modul în care se poartă cu tine și își asumă responsabilitățile în căsnicie”. În plus, dacă are de gând să te înșele, semnele se pot vedea în relația voastră. Nu ar trebui să te alarmeze mai ales faptul că iese din casă fără verighetă, ci să fii atentă dacă nu cumva între voi începe să se instaleze o răceală, vă îndepărtați unul de celălalt sau vă certați mai des decât de obicei. Acestea sunt mai degrabă semne că ceva nu e în regulă.

Ce înseamnă verigheta

Pentru creștini, verigheta înseamnă mult mai mult decât o simplă bijuterie sau un simbol al stării civile. Inelul le este pus mirilor pe deget de către preot și naș în timpul slujbei de logodnă și ar trebui să îl poarte până la sfârșitul vieții. Părintele Arsenie Papacioc spunea că, la fel ca cercul care nu are început și nici sfârșit, așa ar trebui să fie și iubirea soților unul față de celălalt. Deci, pentru credincioși, verigheta este un însemn al dragostei curate și al fidelității. În plus, faptul că cei doi s-au cununat în biserică face din inel și o mărturie a credinței lor. El se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, pentru că se crede că de acolo pornește o venă care merge până la inimă.

De ce purtăm verigheta

În tradiția musulmană nu se poartă verighetă, dar mulți au adoptat acest obicei de la occidentali. La evrei, femeia primește în cadrul ceremoniei de căsătorie un inel, pe care soțul i-l pune pe degetul arătător de la mâna dreaptă, spunând: „Mă cunun cu tine prin acest inel, după legile lui Moise și ale poporului evreu”. Ca și la creștini, simbolizează fidelitatea, dar nu este un obiect consacrat, ci mai mult o declarație publică a căsătoriei. Bărbații evrei nu poartă tradițional verighetă, dar mulți fac asta ca semn de prețuire pentru soțiile lor.

Sursa foto: 123rf.com