Psihologul Cristina Ion-Rădulescu a remarcat că „există multe cupluri în care bărbatul imature o problemă. Adoptă un comportament jucăuș și refuză să își asume responsabilități. Acest comportament este denumit simptomul Peter Pan”. Ca în povestea cu același nume, bărbatul refuză să crească. Dar, contrar personajului din carte, el trăiește în lumea reală, uneori chiar se însoară și are copii. Și atunci apar problemele.

De ce este bărbatul imatur

S-ar putea să îi fi lipsit tatăl în copilărie, fie chiar i-a părăsit pe el și pe soție, fie a fost acolo, dar nu s-a implicat în viața copiilor. Probabil că și-a văzut mama nevoită să preia toate responsabilitățile. Ea a fost, în acelați timp, foarte protectoare cu micuțul. De obicei, acești bărbați își găsesc partenere care se poartă matern cu ei. Pe lângă complexul Peter Pan, psihologii recunosc și tipul de personalitate Wendy, prietena băiețelului care nu își dorește să crească, cea care își asumă rolul de mămică. Astfel, partenera preia conducerea ca un părinte, ceea ce îl face pe el să își justifice faptul că nu este în stare să facă nimic.

Amâna la nesfârșit treburile neplăcute

De regulă, bărbatul imatur amână la nesfârșit anumite sarcini. Partenera, exasperată, face ea treaba în locul lui. Lucrurile pot merge bine o perioadă de timp, dar femeia poate să obosească la un momentdat. Mai ales după apariția primului copil, ea își dă seama că povara pe care o duce este mult prea mare, și se revoltă. Urmează certuri, iar el are un motiv în plus să nu se implice: e supărat pe ea pentru că a avut o izbucnire nervoasă și lucrurile degenerează.

Cum îl ajuți să se maturizeze

Dacă ai un bărbat imatur, ar fi bine să ai o discuție fermă cu el în care să îi explici că nu mai poți să le faci tu pe toate. Nu ridica tonul și nu te arăta prea supărată. Exprimă-ți punctul de vedere, dar arată-i și că îl apreciezi ca bărbat. Subliniază calitățile masculine pe care i le recunoști și care le-ar putea folosi pentru a te ajuta. Astfel, îl încurajezi să iasă din stadiul de copil și să își asume rolul de om matur.

Bărbatul imatur nu se va schimba peste noapte

Nu te aștepta la schimbări spectaculoase atunci când este vorba de un bărbat imatur. Fii atentă și la cele mai mici și încurajează-le. Dacă evită să ia decizii importante sau să își asume responsabilități, ar trebui să te gâdești bine ce tolerezi și ce nu. Poți să îi spui calm care sunt limitele tale și să îl convingi să le accepte dacă vrea să continuați relația.

Ai răbdare cu el

Este bine să fii stăpână pe gospodărie, să știi bine toate treburile care trebuie făcute cristina-radulescu-ion-psihologîn casă. Încearcă să stabilești împreună cu soțul cine ce sarcină îndeplinește. Stabilește și recompense sau condiții. De exemplu, „eu fac mâncare, tu speli vasele” sau „facem curat și după aceea ne uităm la film”.

Dacă vezi că el nu și-a îndeplinit tema, nu te grăbi să o faci tu. Așteaptă răbdătoare până rezolvă el problema în ritmul lui. Totodată, nu îi da răsplata dacă nu a terminat treaba. Cu un astfel de bărbat imatur trebuie să ai multă răbdare. Schimbarea este foarte lentă, mai ales că el nu recunoaște că ar fi ceva în neregulă.

Sursa foto: flickr.com