Un studiu al unei bănci arată că românii dau celor mici, în medie, între 2,25 euro şi 11 euro pe săptămână. Banii de buzunar ”sunt importanți pentru copil, fie el preadolescent sau adolescent”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, argumentând că ”îi dau un sentiment de independență față de adult și față de anturaj. În plus, îl învață responsabilitatea gestionării unui buget”.

La ce vârstă începi să-i dai bani de buzunar?

Specialistul recomandă ca, începând cu clasa I, să-i oferi o mică sumă ca bani de buzunar. Totuși, depinde de la copil la copil. Ar trebui să știe deja să numere, să facă socoteli și să recunoască diverse monede și bancote. La început, suma poate fi foarte mică, atât cât să-și cumpere ceva de ronțăit sau un suc la școală. Pe măsură ce crește și arată că este responsabil, suma poate deveni mai mare. ”Dă dovadă de consecvență în a-l învăța ce este un venit și, respectiv, o cheltuială. Astfel, îl vei arăta cum să gestioneze bugetul”, spune Cristina. Va deveni, în timp, destul de echilibrat și va ști să-și țină în frâu frustrările că ”alții au, dar eu nu”.

Ce să facă cu banii de buzunar?

Ar fi bine să lași acest lucru la alegerea lui. Dacă îi cheltuiește sau îi strânge pentru un obiect mai scump depinde de personalitatea copilului tău și de ceea ce își dorește el într-o anumită perioadă. Nu lua decizia să nu-i mai dai deloc, dacă vezi că nu îi gestionează înțelept. Lasă-l să învețe și din greșeli. De exemplu, dacă dă toată suma la începutul săptămânii pe ceva de care nu avea cu adevărat nevoie, nu va mai putea cumpăra nimic până când va primi din nou bani. Nu îi vei mai da nici pentru a-și lua de mâncare la școală. Bineînțeles, te vei asigura că are un sandvici la el. Discută cu el și explică-i cum ar fi mai bine să procedeze altă dată. Încurajează-l să economisească. Dacă vrea, de exemplu, un telefon mobil, spune-i că vei completa suma pe care o adună el din banii de buzunar atunci când atinge un anumit barem.

10 metode inedite care te ajută să rămâi cu bani în buzunar, la finalul lunii

Banii de buzunar să fie ca răsplată pentru muncă sau nu?

Unele familii leagă banii de buzunar de îndeplinirea anumitor sarcini, cum ar fi să-și facă ordine în cameră sau să spele vasele. Totuși, în acest mod ar putea asocia lucrul în interesul familiei cu folosul material. Ai putea, în cazuri extreme, să nu-i mai dai bani de buzunar sau să scazi suma ca pedeapsă pentru anumite abateri grave, dar nu să folosești suma ca un fel de ”salariu” pentru ajutorul dat sau mită pentru bună purtare. Și tu ai grijă de el fără a-i cere nimic în schimb. La fel, ar trebui și el să facă anumite lucruri indiferent dacă primește bani sau nu. Iar motivația pentru a fi cuminte sau a învăța nu ar trebui să fie banii.

Cu ce frecvență să-i dai bani de buzunar?

”Recomand să-i dai bani de buzunar săptămânal. Dacă îi dai în fiecare zi, suma este mică și limitează cumva deciziile pe care le poate lua în ce privește cheltuielile. Va fi frustrat dacă trebuie să aștepte mai multe zile pentru a-și lua ceva. Dacă îi dai o dată pe lună, poate avea tendința de a cheltui tot la începutul perioadei și apoi solicită suplimentarea sumei. Prea mulți bani pe mâna copilului produc tentații mari, periculoase. Deci, fii atentă la ce sume îi oferi. Bugetul ar trebui să fie raportat la nevoile pe care le are: pachet la școală (dacă nu îi dai tu), transport, cheltuieli proprii, cum ar fi să meargă la un film sau să strângă bani pentru un obiect mai scump pe care și-l dorește etc. Cel mai important criteriu: dă-i o sumă care să se încadreze și în bugetul familiei. Explică-i situația voastră financiară și că nu vă permiteți tot ce își permite familia colegului X, pe care poate îl dă ca exemplu când cere mai mult.”

Citește și:

Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni

Ce se întâmplă când îi citești copilului cu voce tare

Sursa foto: 123rf.com