În sufletul unei femei care a aflat că a fost înșelată se naște o furtună de emoții. ”Sentimentul de trădare pe care îl simte este dublat de miile de întrebări pe care și le pune. « De ce n-am simțit? De ce n-am intuit? Dacă am intuit, de ce nu am crezut în intuiția mea? De ce a făcut asta? Oare eu sunt de vină? Oare o iubește? Simte ceva pentru ea? Nu mai ține la mine? De ce nu mă mai respectă? Etc.» Stima ei de sine începe să se erodeze. Dispare capitalul de încredere pe care l-a învestit în căsnicie. Devine suspicioasă și, uneori, chiar paranoică”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Fără reacții pripite

Ce faci dacă ești în situația aceasta? Te-ai putea gândi că dacă s-a întâmplat o dată, sigur se va mai repeta. Dar nu e sigur că așa se va întâmpla. Cel mai bine ar fi să nu reacționezi impulsiv, ci să îți iei un timp de gândire. Ar fi bine dacă ai putea să pleci puțin undeva unde te poți relaxa – cu sau fără copii, dar clar fără soț. Explică-i faptul că nu e o despărțire, ci un mod de a te regăsi pe tine însăți. Poate fi și doar un week end la părinți, dar cărora ar fi mai bine să nu le spui ce s-a întâmplat. Probabil vor înrăutăți lucrurile. Chiar și dacă nu pleci sau după ce te-ai întors, înconjoară-te cu oameni care te iubesc și în prezența cărora te simți bine. Invit-o la o cafea pe prietena ta cea mai bună. Ea te poate asculta și sfătui. Nu înseamnă că vei face tot ce spune, dar ajută să vezi și opinia altcuiva care ar putea fi cât de cât obiectiv. Mai puteți discuta tu și partenerul cu persoane în care ambii aveți încredere și care nu vor ține partea niciunuia dintre voi, cum ar fi nașii sau apelați la un consilier în probleme de cuplu.

Prima în ordinea priorităților

În perioada imediat următoare, învață să mai spui și ”nu”. Ai pe cap serviciu, familie, copii și poate și alte responsabilități. În plus, stresul psihic nu este ceva ușor de purtat. Așa că dacă cineva te mai roagă să faci ceva în plus învață să refuzi politicos. De fapt, ai putea fi chiar tu cea care ceri ajutorul ca să mai reduci din sarcinile apăsătoare pe care le ai de îndeplinit. Nu e ceva rău să te pui pe tine prima în ordinea priorităților tale. Dacă mult timp te-ai neglijat, nu ar strica să te concentrezi și pe nevoile și dorințele tale. În plus, oricât ar suna de înfricoșător sau de jenant, mergi împreună cu soțul la un control amănunțit pentru a testa bolile cu transmitere sexuală. Chiar dacă el spune că a folosit protecție, există și cazuri în care aceasta eșuează. Dacă aveți vreo problemă de sănătate este bine să începeți trtamentul cât mai repede.

Iertarea, balsam pentru suflet

În ceea ce privește decizia de a rămâne sau nu cu el, îți aparține în totalitate. Ai putea vedea cu timpul cum evoluează lucrurile. E posibil să fi fost o greșeală izolată și dacă nu există și alte ”fisuri” în relația voastră, puteți merge mai departe. Pe de altă parte, contează și atitudinea ta. Dacă vei fi tot timpul bănuitoare și prost dispusă, s-ar putea ca tu însăți să-l împingi din nou către o altă femeie sau să îl faci să se gândească la despărțire. Nu înseamnă că el a procedat corect și că tu ești de vină, dar cea mai bună armă în cazul acesta este iertarea. El îți va recunoaște superioritatea și se va simți îndatorat dacă i-o acorzi. Chiar și dacă nu rămâneți împreună, va fi mai bine pentru copii și chiar pentru tine însăți să nu ai o relație tensionată cu fostul soț și să nu porți în suflet ranchiună. Iar dacă vă continuați mariajul, atitudinea ta binevoitoare va fi balsamul care va vindeca rănile vă va lega din nou unul de celălalt poate mai puternic decât înainte.

cristina radulescu-ion psihologMaturitatea, mai îngăduitoare

”În funcție de vârsta cuplului (dar mai ales a partenerei) remarcăm o diferență de acțiune. Femeile tinere au tendința de a nu ierta infidelitatea. Sunt mai intransigente. Nu le sperie nici singurătatea, dar nici posibilitatea de a rămâne fără resurse materiale. Se pot descurca și singure, mai au părinți care le pot ajuta și speră să-și găsească pe altcineva. Dacă nu au copii, atunci e cu atât mai ușor. Însă cele care au trecut de 35 de ani știu în general să gestioneze situația mai bine, în ciuda faptului că sunt și ele devastate la aflarea veștii. Pun întrebări, caută răspunsuri, pedepsesc. Dar apreciază alte valori morale. De exemplu, se gândesc și la faptul că soțul este un om pe care te poți baza, în general. Își asumă și ele o parte din vină. Renegociază termenii relației și fac alte lucruri pentru a găsi o cale de împăcare. Ele știu că nu este ușor pentru nimeni, dar și că nu este cel mai grav lucru care se poate întâmpla într-o căsnicie.”

Sursa foto: 123rf.com