Diagnosticul de autism este din ce în ce mai întâlnit. Unele studii vorbesc despre un caz la 100, altele, chiar de unul la 66 de copii. ”Autismul este un mod atipic de funcționare a creierului care se manifestă prin interes scăzut pentru socializare, dificultăți de comunicare, interese restrânse şi particulare și comportamente repetitive, aparent fără un scop anume. Adesea, apar și întârzieri semnificative în dezvoltare”, spune Liliana Radu, psiholog clinician și psihoterapeut. Totuși, autismul virtual nu este un diagnostic oficial. Se referă la copiii care au simptome de autism, dar nu suferă de această afecțiune, iar cauza este expunerea îndelungată la ecrane.

Autismul virtual, o problemă recuperabilă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă pentru copiii între 2 și 4 ani maxim o oră de vizionare și nu recomandă expunerea copiilor sub un an. Studiile arată că atunci când petrec mai mult de trei ore în faţa ecranelor înainte de vârstă de 3 ani, copiii manifestă întârzieri cognitive și de limbaj și, în 66% din cazuri, hiperactivitate. Chiar și când stau mai puțin de 3 ore, apar întârzieri de limbaj și deficit de atenție. Autismul virtual pare o problemă îngrijorătoare, dar, din fericire, ”se observă progrese semnificative odată ce expunerea la ecrane este întreruptă și încep sa fie angajați în activități potrivite nivelului lor de dezvoltare. Când sunt integrați într-un program terapeutic, micuții pot recupera întârzierile de dezvoltare în mai puțin de un an. Adaptarea lor la învățământul de masă se face fără dificultăți”, adaugă specialistul.

Citește și: Copilul cu autism – cum îl motivezi cel mai bine

Simptome de autismul virtual care să te trimită la medic

Programează-ți copilul la medicul psihiatru, dacă observi următoarele:

– fie lipsa contactului vizual, fie are contact vizual slab sau inconstant;

– întârzieri în dezvoltare (de ex. vorbește mai puțin decât copiii de vârstă lui în parc)

– trece cu ușurință de la o activitate la alta, fără a-și menține interesul;

– nu este interesat să se joace cu alți copii,

– îi este greu sa se liniștească atunci când este obosit sau i se refuză ceva;

– se învârte în cerc, aleargă fără scop;

– flutură mâinile în momente de bucurie sau frustrare;

– are un mod repetitiv de a se juca cum ar fi închisul și deschisul ușilor;

– aruncă obiectele pe podea;

– privește obsesiv roțile mașinilor în timp ce se învârt;

– nu are joc simbolic sau jocul simbolic este slab dezvoltat;

– nu își așteaptă rândul.

Citește și: Semnele autismului la copii. Cum recunoști simptomele acestei tulburări de dezvoltare

Cere ajutor atunci când copilul tău suferă de autism virtual

Psiholog clinician și psihoterapeut Liliana Radu www.wechange.ro

Psiholog clinician și psihoterapeut Liliana Radu www.wechange.ro

”Dacă nu ați fost la un specialist și recunoşti anumite semne de autism la copilul tău, primul pas este consultarea unui medic psihiatru. Acesta va face primele recomandări și îl va direcționa către o evaluare psihologică amănunțită. La recomandarea medicului, puteți începe un proces terapeutic care va ajuta atât copilul în dezvoltarea sa, dar îi va și antrena pe părinți în metode de a-i susţine dezvoltarea armonioasă. În cazul în care ați consultat deja un specialist, urmați sugestiile acestuia. Redu expunerea micuțului la ecrane. Atunci când, totuși, se uită la un film, nu-l lăsa singur. Pune-i întrebări și discută cu el despre ce vedeți,” spune Liliana Radu.

 

Sursa foto: 123rf.com