Atacurile cibernetice WannaCry – ce spune Bitdefender

Amploarea fenomenului WannaCry poate fi redusă rapid dacă Microsoft decide să împingă în mod forțat o actualizare către toți utilizatorii care nu folosesc cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows, scrie Libertatea.ro

Această măsură a mai fost luată anterior, iar anvergura amenințării WannaCry ar justifica-o din nou, într-o manieră controlată și coordonată, cu sprijinul autorităților și companiilor din domeniul securității cibernetice, spune Cătălin Coșoi,  șeful echipei de investigații din Bitdefender și coordonează relația companiei cu instituții precum NATO, Europol,Interpol, centre naționale de răspuns la incidente de securitate cibernetică, servicii de informații, etc.

Calculatoarele din instituții publice, spitale și alte organizații de asistență socială nu sunt de obicei actualizate la cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Dacă respectivele terminale nu vor fi infectate cu ransomware acum, acestea vor rămâne vulnerabile în fața altor amenințări, inclusiv atacuri cibernetice sponsorizate de alte state.

Atacurile cibernetice WannaCry – ce se întâmplă cu calculatorul tău

Potrivit CERT-RO, cel puțin 322 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat cu virusul Wannacry.

Situația la nivel național, însă, ar putea fi mult mai gravă, deoarece organizațiile nu sunt obligate să raporteze incidentele de securitate cibernetică.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Odată pătruns în sistem, virusul transmis de hackeri preia controlul fişierelor şi cere deţinătorului să plătească diverse sume, pentru a reintra în posesia contului, informează Libertatea.ro

Sursa foto