Este foarte greu pentru tine atunci când  nu te ascultă copilul tău. Confruntarea cu comportamentul recalcitrant al copiilor îi poate face pe părinți să se simtă descurajați. Totuși, ”există o diferență între a disciplina și a dresa. Mulți părinți fac greșeala de a gândi că este suficient să le spună copiilor ce, cum și când să facă, pentru ca aceștia să execute. Această metodă merge la unii copii mai obedienți, dar cei mai mulți ajung să se împotrivească la un momentdat. Dacă nu au motivație din interior, nu respectă și nu realizează sarcina”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

De ce nu te ascultă copilul tău. Stresul ar putea fi de vină

Află care este posibila sursă a comportamentului lui. Dacă trece printr-o perioadă stresantă, aceasta ar putea fi cauza. Poate i s-a schimbat drastic programul, v-ați mutat într-un cartier nou, are probleme la școală, nu reușește să-și facă prieteni etc. Încearcă să vezi exact ce este și să rezolvi problema cu calm. Este important să oferi un bun exemplu și să-i arăți că-i respecți pe ceilalți oameni și tu îndeplinești ceea ce te roagă alții.

De ce nu te ascultă copilul tău. Află de la el

Încearcă să-ți vezi copilul mai degrabă ca pe un aliat, nu ca pe un inamic. Explică-i că ai văzut că, în ultimul timp, se poartă diferit și că tu crezi că e nefericit sau are o problemă. Cere-i să-ți spună care sunt motivele comportamentului lui. Dacă este mai mic, îi poți pune întrebări ajutătoare astfel încât să-și poată da seama și el mai bine ceea ce simte. Păstrează-ți calmul orice ar face el. Arată față de el respectul pe care ai vrea să ți-l arate. Dacă începi să țipi și să te enervezi, el va face și mai rău. Dacă simți că amândoi vă pierdeți controlul, impune un anumit timp în care amândoi să vă calmați. Poți să-l trimiți în camera lui să se liniștească. Și tu poți merge la bucătărie și să bei un pahar cu apă.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com