Pui accent doar pe valorile materiale

Celor mai multe fetițe le place să se îmbrace frumos și să se aranjeze ca mami. Dar nu-i încuraja această latură atunci când este foarte mică. Nu o învăța să se machieze sau să-și facă unghiile încă de la vârsta grădiniței. O distrugi, ca om, pentru că va ajunge să pună preț doar pe aspectul exterior. În schimb, încurajeaz-o să facă sport dacă vrea să devine mai frumoasă. Așa va scăpa de stres. Nu va acumula kilograme în plus și va avea ”bujori în obrăjori”. Și atunci când cineva o laudă că e frumoasă, subliniază și că este, de asemenea, o fată deșteaptă.

Bei pentru a te simți bine

Poate te gândești ce treabă are ce faceți tu sau soțul cu bunăstarea copilului. Dacă tu sau el beți câte un pahar ”pentru a vă simți bine”, acest lucru nu va afecta copilul. Dar el vede și înregistrează tot. Va ajunge la concluzia că, atunci când ești supărat, alcoolul te ajută să fii din nou bine. Și poate adulții știu mai bine ce să facă să nu ajungă dependenți, dar un copil sau un adolescent se controlează mai greu și poate ajunge mai ușor la extreme.

Ar fi bine să găsești moduri mai sănătoase de a te relaxa. De exemplu, ați putea merge întreaga familie la o plimbare prin pădure sau prin parc.

Trăiești viața ca pe o competiție și distrugi stima de sine a copilului

Dacă ești tot timpul în competiție (cu colegii, cu vecinii, cu frații etc.), fiul sau fiica ta va învăța că viața e o luptă. Ce e rău în asta? Ai putea întreba. Dar competiția cu ceilalți este rareori un bun motivator. Mai degrabă, stârnește invidii și frustrări. Ai putea, în schimb, să îți faci copilul să-și descopere calitățile și să le cultive pentru a-i ajuta pe ceilalți. Laudă-l atunci când vezi că se străduiește să facă tot ce poate mai bine.

Citește și:

Copii, în rol de adult

Care sunt principiile educației Montessori

Sursa: shutterstock.com