Este normal să vrei să ieși dintr-o astfel de situație cât mai rapid, mai ales în public, dar, uneori, dacă încerci prea mult să mușamalizezi treaba, ajungi chiar tu personajul negativ. Ceilalți te pot vedea ca pe „soția cicălitoare care nu își lasă soțul să se distreze sau chiar îl provoacă să bea cu nemulțumirile ei continue”.
Prima dată, circumstanțe atenuante
„Dacă s-a îmbătat în public și este prima dată când se întâmplă asta, este firesc să fii descumpănită și să nu știi cum să reacționezi”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Totuși, spune ea, „dacă nu este violent, nu este nimic grav. Chiar dacă poate face niște gafe, nu are rost să-ți strici buna dispoziție doar pentru atâta lucru. Îl poți ruga discret să nu întreacă măsura (chiar dacă deja a făcut-o) și, ca să nu se supere, asigură-l că ai încredere că el știe când să se oprească”. Un eveniment izolat nu este chiar ceva serios. Poate te simți stânjenită, dar mai bine râzi de toată situația și, atunci când vine momentul potrivit, fă în așa fel încât să plecați cât mai repede și neobservați.
Mici strategii de prevenire
Lasă pentru a doua zi reproșurile, pentru că nu vei obține decât o ceartă bună când el e încă beat. După ce s-a trezit și și-a băut cafeaua, îi poți spune cât de stânjenită te-ai simțit și să îl rogi să îți promită că nu se va mai întâmpla. S-ar putea să înceapă chiar el și să își ceară iertare. Puteți să vă faceți, conștient sau nu, un sistem de semne prin care să preveniți astfel de situații. În funcție de cum gândește și de cât de mult îi pasă de imaginea sa, s-ar putea chiar să îți mulțumească și să te roage să îl oprești tu ca să nu mai exagereze. În caz că nu te poți înțelege cu el, îți poți găsi un aliat la petrecere, fără ca alții să știe despre strategia voastră. Gazda poate, ca din întâmplare, fie să-i toarne mai puțin sau mai rar în pahar, fie să îi dilueze băutura cu apă.
Ce sa nu faci:
– Nu-l jigni de față cu ceilalți, dar nici când sunteți doar voi doi. Nu vei face decât să îi sporești dorința să bea.
– Nu-i face observații cu voce tare, astfel încât să audă și ceilalți meseni.
– Nu-i spune că e beat.
– Nu-i lua paharul din mână, însă poți să-l muți, discret, împreună cu sticla, într-un loc mai puțin accesibil.
Ieși din încurcătură cu umor
„Dacă nu este prima dată când se întâmplă și acest lucru te pune în situații stânjenitoare, atunci poți să îi atragi atenția de acasă că ești de acord să bea un pahar – două, dar ar fi bine să rămână treaz și să nu se pună singur în situații pe care le va regreta mai târziu. Dacă tot nu te ascultă și s-a întâmplat, poți ieși din încurcătură apelând la umor sau chiar la autoironie. În caz că soțul tău este dependent de alcool și știi sigur că se va îmbăta, mai bine nu ieșiți, până nu își rezolvă problema. Asigură-i sprijinul de care are nevoie și ajută-l să-și depășească problema înainte de a ieși în public cu el. I-ai putea sugera să se alăture unui grup de suport pentru tratarea dependențelor.”