Arta de a lua decizii în cuplu în plină criză nu e ușoară. mutați la țară, vindeți casa, faceți anumite achiziții importante, vă căutați alt serviciu etc. Toate acestea sunt lucruri importante pe care nu le puteți lua la întâmplare. În panica apărută odată cu epidemia, este greu să iei hotărârea cea mai bună. Psihologul te sfătuiește cum să iei cele mai bune decizii, ținând cont și să nu ajungeți la conflicte în cuplu.

Citește și: Cum iei decizia să divorțezi. Sfaturile psihologului

Arta de a lua decizii în cuplu. Când apar conflicte

În general, ”în fața unei decizii importante apare frica. Este teama că nu vom lua hotărârea optimă pentru noi. Dacă într-un cuplu partenerii au valori, scopuri și priorități diferite în viață, este clar că vor exista divergențe foarte mari. Acest lucru devine evident încă din primele faze ale relației. Contextul de criză și de stres doar potențează conflictele existente deja”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Dacă diferențele de opinii dintre parteneri sunt mari, ar fi util să se stabilească niște norme de conviețuire, cine, cum decide și în ce condiții, iar ambii se angajeazăle respecte. În primul rând, ar fi util să accepte deosebirile dintre ei și nevoia unor reguli universale în familie, pentru a putea rămâne împreună. Atunci când soții au valori, stiluri de viață, obiective și priorități asemănătoare, este mai ușor ca ei să ajungă la un consens”, explică specialistul.

Citește și: Partenerul vrea să ia toate deciziile în cuplu? Cum să te porți cu el

Arta de a lua decizii în cuplu. Amână hotărârea

Deciziile sunt luate în context. Este clar că trebuie să ții cont de circumstanțe. Schimbările rapide din societate și în ce privește situația familiei voastre vă pot deruta. Nimic nu mai pare că este sigur și ceea ce plănuiți azi s-ar putea să nu se mai aplice mâine. De multe ori, sub stres, aveți impresia că trebuie să acționați de urgență, dar nu este așa. ”Este bine și să nu faceți nimic la cald, ci să așteptați un interval de timp. Dacă aveți de luat o hotărâre importantă, sigur că este bine să aflați cât mai multe păreri calificate, ale unor oameni care au cât mai multe informații și experiență în domeniu. Însă, după un interval de timp este nevoie să ajungeți la o concluzie, iar decizia finală vă aparține. Nu este bine nici să amânați la nesfârșit să o luați pe un anumit drum. Se spune că se poate ajunge la dezastru mai repede nu pentru că nu iei hotărârea corectă, ci pentru că amâni la nesfârșit să iei una.

Citește și: Cearta cu soțul. Ce să faci pentru a vă împăca

Arta de a lua decizii în cuplu. Testul scaunelor

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Componenta emoțională în luarea unei decizii importante este foarte puternică. Este utilă, în acest caz, tehnica celor trei scaune. Fiecare opțiune reprezintă un scaun (atunci când este vorba de două variante), iar al treilea este al observatorului. Îți iei un timp pentru a te așeza pe fiecare scaun. Pe primul îți imaginezi că ai ales prima soluție. Cât de bine, de împăcată, de împlinită, te simți? La fel, te întrebi pe cel de-al doilea. Poți face asta de mai multe ori, pentru a vedea de care variantă te simți atrasă mai mult. Apoi, te așezi pe cel al observatorului neutru. Te detașezi de propria persoană și te privești ca și cum ai fi o bună prietenă. Din ce cunoști despre tine, dacă te-ai întâlni peste cinci ani, cum crezi că ai fi în cele două situații? Care trece proba timpului? Același exercițiu îl poate face și soțul. Indiferent de miză și de consecințe, este important ca amândoi să aveți o atitudine pozitivă și să aveți curajul de a fi imperfecți și de a greși, în condițiile în care ați depus toate eforturile să evitați asta. Conștientizați că viața nu este numai un șir lung de succese sau eșecuri, ci poate fi privită și ca un infinit proces de învățare și dezvoltare personală, iar erorile fac parte din el,spune psihoterapeutul Tedy Creștin.