Un caz special sunt cei care nu vor nici să-și continue studiile și nu au niciun plan de viitor. Ce să faci, ca părinte? Cum să-l stimulezi să facă ceva cu viața lui?
Nu are niciun plan de viitor acum, dar problema a apărut mult mai devreme decât ai fi crezut. ”Concepțiile despre lume și viață ale copilului major nu s-au format ieri, ci în ultimii 18 ani de viață ca urmare a educației și exemplelor primite de la părinți. Mai târziu, și-au adus contribuția și cei din jur: prieteni, profesori, mass-media. Dacă ”modelul” – ”alții mă întrețin și eu mă gândesc ce mai fac” a funcționat până în prezent cu succes, tânărul se poate gândi că va merge așa și în viitor”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin.
Nu are niciun plan de viitor pentru că a fost obișnuit să aibă alții grijă de el
”Dacă în copilărie părinții i-au rezolvat orice problemă în locul lui, i-au spus că îl vor îngriji și apăra mereu, el va aștepta să faceți același lucru și după majorat. Dacă prietenii din anturajul lui și exemplele luate din filme sau cărți i-au indus concepții de genul ”doar proștii muncesc” sau ”băieții cool și șmacheri așteaptă oportunități și nu se umilesc muncind”, el aplică acceste concepții în viață, atâta timp cât i se permite”, observă psihoterapeutul. Așa că trebuie să umbli la aceste concepte. Cu cât sunt mai vechi, cu atât va fi mai greu să le schimbi.
Stimulează-i creativitatea pentru a se dezvolta
Chiar dacă ai pierdut startul și nu l-ai educat de mic să fie independent, chiar dacă în prezent nu are niciun plan de viitor, tot se mai poate face ceva. Specialistul te îndeamnă să-i stimulezi independența și creativitatea. ”Nu este de ajutor doar îndemnul să muncească și amenințările cu alungarea de acasă. Stimularea fricii este cea mai la îndemână tehnică, dar și cea mai puțin productivă. Ar fi util să-l încurajezi prin toate mijloacele: verbal și material să-și descopere valorile proprii, talentele, punctele forte. Ajutat de adulți, tânărul își poate da seama ce i-ar plăcea să facă în viață și ce carieră i s-ar potrivi cel mai bine”, spune Tedy Creștin.
Citește și: Cum să-ți ajuți adolescentul să ajungă un adult responsabil