Ai un soț predispus să te înșele sau este, mai degrabă, ”un bărbat de casă”? Cum îți dai seama? Află de la specialistul nostru daca există gena infidelității și ce este de făcut atunci când ai un partener care e tentat să ”calce pe alături”.

Există anumite gene care influențează comportamentul sexual al individului. Până acum au fost descoperite: oxitocina (hormonul legat de apariția iubirii) și vasopresina (care influențează comportamentul social într-o relație), observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Bărbații înșală mai mult decât femeile

Există o ipoteză a psihologiei evoluționiste care spune că reprezentații sexului tare, datorită rolului de vânător pe care și l-au asumat timp de milenii și a dorinței de a perpetua specia scrisă în genele lor, au tendința de a căuta relații cu mai multe femei”, remarcă psihoterapeutul. ”Totuși, în ultima vreme, de când femeile și-au câștigat independența financiară, diferența statistică dintre infidelitatea masculină și feminină s-a diminuat și bărbații nu mai conduc detașat ca înainte”. Specialistul crede că ”independența financiară te face să îți dorești cât mai multe, pe toate planurile, inclusiv pe cel al relațiilor, iar acest principiu se aplică ambelor sexe. În plus, văd în practică la mulți oameni că atunci când există neîmpliniri în relația curentă, caută rezolvarea în alte relații. Dar este la fel de adevărat faptul că încă bărbații sunt mai predispuși să înșele decât femeile. Este posibil și pentru că sunt educați să fie independenți, aventurieri și să caute lucruri noi”.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Înclinații spre a fi monogami sau nu

Studiile nu sunt însă foarte concludente pentru a spune clar că există o genă a infidelității”, remarcă specialistul. Totuși, oamenii de știință au descoperit că la lupii de preerie gena care răspunde de receptarea vasopresinei este mai dezvoltată la exemplarele monogame, iar cei care au mai multe femele sau rămân ”burlaci” au o variantă mai scurtă a acestei gene. În plus, un număr mai mic al receptorilor oxitocinei, hormonul care te ajută să ai încredere și creează legături puternice între oameni, poate însemna că persoana respectivă este mai puțin înclinată să aibă legături puternice și să se dedice unei singure relații. Deci, ar prezenta un risc mai mare de a-și înșela partenera.

Sursa foto: 123rf.com