Sunt mămici care se pot simți copleșite de responsabilitatea creșterii unui bebeluș. Mai ales în primele zile de viață când totul este nou pentru ambele tabere.

Acest lucru se poate întâmpla și după nașterea celui de-al doilea sau al treilea copil. Totul depinde de cum se simte mama și ce susținere primește.

Anxietatea după naștere poate afecta 10% dintre proaspetele mămici.

Acest lucru le poate face pe mame să fie cu mult mai grijulii față de bebeluși, de sănătatea și dezvoltarea lor, de abilitatea ei ca mamă.

Frustrările se pot acumula și se poate ajunge într-un punct în care spui că nu mai poți, că îți vine să abandonezi totul.

Din dorința de a le face pe toate bine, mămica se poate epuiza și experimenta simptome neplăcute – amețeli, greață, insomnie.

Anxietatea după naștere este o afecțiune pe care puține mame o recunosc și poate trece nediagnosticată.

Terapia prin plutire – ce beneficii are pentru minte, corp și sănătate

Anxietatea după naștere – ce este de făcut?

Unele îngrijorări sunt adaptabile, iar anxietatea este un răspuns natural de a proteja bebelușul.

Este o stare de superatenție și supervigilență – apa este prea fierbinte? dacă se îneacă cu mâncare? dacă îmi fruă cineva copilul?

Pe de altă parte, dacă știi că grijile sunt iraționale (de exemplu, aveți o frică intensă că bebelușul va fi rănit dacă nu îl țineți), scapă de ele.

Același lucru este valabil dacă anxietatea nu este legată de o anumită amenințare reală – conducerea cu bebelușul, de exemplu.

Anxietatea este o problemă atunci când depășește realitatea

Afecțiunea apare adesea din cauza unei varietăți de declanșatoare, spun experții.

Pentru inceput, exista o imensă schimbare hormonală – nivelurile de estrogen și progesteron cresc de 10 până la 100 de ori în timpul sarcinii, apoi scad în esență la zero, în termen de 24 de ore de la naștere.

În zilele care urmează, aveți de-a face cu privarea de somn, schimbări în relație și noi programe și responsabilități, inclusiv îngrijirea non-stop a unui nou-născut.

Aceasta ar trebui să fie una dintre cele mai fericite perioade din viață și că ar trebui să știți ce să faceți instinctiv.

În timp ce orice mamă nouă poate dezvolta anxietatea postpartum, cele care sunt în mod special vulnerabile au anxietate personală sau familială.

Ba chiar o experiență anterioară de depresie, anumite simptome ale PMS (cum ar fi senzația de agitație), tulburări de alimentație sau tulburări obsesiv-compulsive.

Femeile care au avut un avort spontan sau a născut un copil mort sunt mai predispuse la anxietate și depresie postpartum cu o naștere sănătoasă ulterioară.

Aceste mame sunt îngrijorate că altceva ar putea merge prost ulterior.

Mamele cu anxietate postpartum se descriu deseori ca fiind sensibile sau ușor îngrijorate.

Depresia revine? Cum să previi reapariția ei

Anxietatea după naștere – ce este de făcut?

În timp ce mamele cu anxietate tind să aibă îngrijorări constante, gânduri sau senzații de teamă că se va întâmpla ceva rău, cei cu tulburare obsesiv-compulsivă postpartum dezvoltă adesea ritualuri pentru a combate acea furie.

Ca și anxietatea postpartum, TOC poate fi tratată folosind terapie comportamentală cognitivă sau medicamente.

Netratată, anxietatea după naștere poate interfera cu abilitatea de a avea grijă de bebe.

Ai nevoie de ajutor și nu ar trebui să-ți fie teamă să-l ceri.

Un expert vă poate învăța tehnici de relaxare, de meditație, relaxarea progresivă a mușchilor și pregătirea mentală.

Realizate înainte de culcare, ele vă pot pregăti pentru un somn bun (care, la rândul său, poate ușura anxietatea).

De asemenea, mișcarea poate să scadă anxietatea după naștere, vă ajută să vă simțiți mai bine.

Șase săptămâni de antrenament de rezistență sau exerciții aerobice au condus la o rată de remitere de 60% și respectiv 40% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 37 de ani cu tulburare de anxietate generalizată, se arată într-un studiu realizat de Universitatea din Georgia.

Împărtășiți-vă furia cu oamenii în care aveți încredere: cu un prieten, mamei sau partenerului atunci când vă simțiți copleșite sau trebuie să faceți o pauză de la îndatoririle pentru îngrijirea copilului.

Încercați să lăsați deoparte frustrările, să nu vă speriați imediat ce bebe strănută. Nu exagerați realitatea și nu vă faceți scenarii.

Ar trebui să vă bucurați că sunteți mamă, că aveți un bebe sănătos și cei dragi vă sunt aproape. Puterea este în tine!

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto