Anemia în timpul sarcinii este o afecțiune comună și una îngrijorătoare. Prin urmare, este important să înțelegeți detaliile anemiei, cauzele, simptomele și tratamentele potențiale.
Ce este anemia în timpul sarcinii?
Anemia este o afecțiune care poate afecta pe oricine și este definită ca o deficiență în fier, un mineral esențial în corpul nostru.
Anemia în timpul sarcinii este o afecțiune obișnuită a femeilor însărcinate, datorită multor modificări fizice și hormonale care apar în timpul sarcinii.
Orice deficiență a nutrienților poate fi fatală și vă va lăsa corpul fără resursele cheie de care are nevoie, dar aceasta poate constitui o preocupare periculoasă în timpul sarcinii.
Fierul este un mineral esențial în producerea de globule roșii și hemoglobină, care este necesar pentru a transporta oxigen și alți nutrienți în diferite zone ale corpului.
Mamele se așteaptă să contribuie cu o cantitate mare de aport de nutrienți la fătul lor în creștere, ceea ce face chiar mai important pentru ei să se asigure că nivelurile nutrienților lor sunt adecvate.
Alimentația potrivită în primul trimestru de sarcină
Anemia în al treilea trimestru
În al treilea trimestru există un risc deosebit de anemie. Chiar dacă nu sunteți anemică la începutul sarcinii, șansele cresc până la sfârșitul termenului.
Aproximativ 15-20% dintre femei suferă de anemie în timpul sarcinii.
Având anemie în timpul celui de-al treilea trimestru poate crește riscul unui copil prematur sau al unei greutăți mici la naștere a copilului.
Având anemie în timpul perioadei de sarcină târzie va crește și riscul de anemie fetală, care este rară, dar extrem de periculoasă și poate duce chiar la insuficiență cardiacă sau moartea fătului.
Anemia în sarcină – cauze
Cauzele anemiei în timpul sarcinii includ pierderea sângelui, dezvoltarea fătului natural, dieta săracă și boala cronică preexistentă.
Pierderea sângelui
Dacă suferiți de o menstruație gravă sau aveți o tulburare de sângerare, aveți un risc mult mai mare de anemie în timpul sarcinii.
Această pierdere de sânge de bază va necesita organismul să producă mai multă hemoglobină și globule roșii din sânge, ceea ce va afecta rezervele de fier.
Dezvoltarea fătului
Pe măsură ce fătul crește în pântece, va necesita o aprovizionare proprie de sânge, independentă de mamă.
6 sfaturi utile de urmat ca să previi din timp apariția bolilor
Sarcina unică
Pentru femeile care au avut recent o sarcină sau dacă aveți sarcină multiplă (gemeni, tripleți etc.), riscul de anemie în timpul sarcinii este considerabil ridicat.
Dieta precară
Principala sursă de fier din corp provine din alegeri dietetice.
O dietă bogată în proteine sau bogată în zaharuri și grăsimi poate dezechilibra nivelurile nutrienților, ceea ce duce la anemie.
Boala cronică
Anumite boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, boala Crohn, colita ulcerativă și alte afecțiuni inflamatorii pot scădea capacitatea organismului de a produce hemoglobină, ceea ce duce la anemie.
Tipuri de anemie
Contrar opiniei populare, anemia nu este cauzată exclusiv de o deficiență a fierului.
În timp ce lipsa de fier provoacă 80-95% din cazurile de anemie, deficiențele altor compuși esențiali pot determina, de asemenea, simptome anemice.
Anemia cu deficit de fier
Aceasta este cea mai comună formă de anemie cauzată de lipsa de fier în organism.
Limitează abilitatea organismului de a produce hemoglobină și de a furniza oxigen sistemelor și țesuturilor necesare de organe.
Varicele în timpul sarcinii: cauze, simptome și tratament
Anemia cu deficit de folați
Acidul folic este o parte a familiei vitaminelor B și este strâns legat de procesele metabolice și de riscul de defecte ale tubului neural la un făt.
În timp ce este mai rar decât anemia cu deficiență de fier, necesită încă un tratament special pentru a aduce concentrația de folați la un nivel sănătos.
Anemia cu deficit de vitamina B12
Anemia pernicioasă este o formă rară de anemie în care organismul tău atacă celulele din stomac care sunt necesare pentru a absorbi vitamina B12.
Fără această vitamină esențială, similară cu lipsa de fier, corpul dumneavoastră nu este capabil să producă celule roșii din sânge.
Simptome
Unele dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei în timpul sarcinii sunt oboseala, scurtarea respirației, iritabilitatea, amețelile, slăbiciunea musculară, preeclampsia și bătăile neregulate ale inimii, printre altele.
Oboseala
Epuizarea este unul dintre primele și cele mai notabile simptome ale anemiei, ceea ce vă face să vă simțiți fizic lent și cognitiv lent.
Slabiciune musculară
Fără o oxigenare adecvată, mușchii nu pot funcționa corect, ducând la dureri musculare, durere și slăbiciune generală.
Tensiune arterială crescută
Preeclampsia, hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, poate fi un simptom foarte grav al anemiei în timpul sarcinii și va necesita adesea un tratament suplimentar pentru a rămâne sub control.
Probleme de respirație
Epuizarea fizică cauzată de anemie și lipsa de oxigen pentru sistemele de organe pot face o respirație normală o luptă.
Acest lucru poate provoca, de asemenea, amețeli în unele sarcini.
Deficiența de fier în organism – 11 simptome pe care le poți resimți
Bătăi neregulate ale inimii
Tahicardia este un simptom potențial care pune viața în pericol de anemie în timpul sarcinii.
Acest lucru poate duce la probleme cardiovasculare mai complicate în timpul sarcinii.
Ce teste se pot face
Dacă bănuiți că aveți anemie în timpul sarcinii, este recomandată o vizită la medic.
Aceștia pot efectua un test de sânge simplu pentru a determina nivelul de hemoglobină.
Acesta este cel mai fiabil și mai rapid mijloc de a determina dacă vă confruntați cu anemie în timpul sarcinii.
Tratamente
Având în vedere cât de frecvent este pentru femei anemia în timpul sarcinii, există o serie de tratamente formale, precum și remedii la domiciliu și terapii naturale care pot preveni sau trata eficient această afecțiune.
Suplimente de fier
Aceasta este cea mai simplă și cea mai comună recomandare pentru tratarea anemiei în timpul sarcinii.
Deși suplimentele de fier pot crește concentrația de fier în organism, cea mai mare problemă poate fi o incapacitate de absorbție a fierului, care poate fi atenuată de aportul de vitamina C.
Vitaminele prenatale
Considerată o măsură preventivă, mai mult decât o opțiune de tratament, vitaminele prenatale pot să vă asigure că nivelul fierului rămâne adecvat în timpul sarcinii.
Dieta bogată în fier
Alegerile dietetice vor avea cel mai mare impact asupra cantității de fier din organism.
În limitele dietei de sarcină, adăugați alimente cum ar fi spanacul, carnea roșie, leguminoasele, alimentele cu amidon ridicat și fructele uscate.
Vitamina C
Acidul ascorbic este esențial pentru absorbția fierului în intestine. Asigurați-vă că aveți niveluri adecvate de vitamina C, puteți evita în mod eficient anemia în timpul sarcinii.
Includeți alimente precum fructele citrice, legumele cu frunze verzi și ardei grași în alimentație pentru rezultate mai bune.