Tulburarea afectivă sezonieră provoacă scăderea nivelurilor de serotonină și melatonină din organism. Simptomele tipice ale depresiei de iarnă sunt tristețea, greutatea de concentrare, anxietate, tristețe, letargie și oboseală. Este o afecțiune gravă, care are nevoie de tratament profesional. Mergi de urgență la psihoterapeut și la medicul de familie și urmează întocmai indicațiile lui. Uneori, poate fi vorba, de exemplu, de un deficit de vitamina D, dar și de anumite probleme psihologice pe care le-ai trecut cu vederea.

Terapia cu lumină și exercițiile fizice, precum și medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sunt folosite pentru a combate tulburarea afectivă sezonieră. În plus, anumite alimente te pot ajuta să rezolvi această problemă. Ele sunt surse excelente ale substanțelor nutritive de care corpul și creierul are nevoie.

5 alimente care afectează negativ dispoziția copilului

Alimentele care te ajută să te lupți cu depresia de iarnă: ciocolata neagră

Un aliment bun pentru a lupta împotriva tulburării afective sezoniere este ciocolata neagră. Polifenolii din ciocolata neagră contribuie la ameliorarea anxietății și depresiei.

Flavonoidele din cacao contribuie la creșterea fluxului sangvin către creier. În plus, au un efect protector și antiinflamator asupra neuronilor.

Pentru a lupta împotriva simptomelor depresive, alege întotdeauna ciocolată neagră cu zahăr puțin. Tot ce trebuie sa faci este să mănânci aproximativ 30 g de ciocolată pe zi sau de câteva ori pe săptămâna.

Alimentele care te ajută să te lupți cu depresia de iarnă: somonul

Somonul este un alt aliment care poate ajuta la lupta împotriva împotriva tulburării afective sezoniere.

Somonul este bogat în acizi grași Omega-3 (în special DHA și EPA) care ajută la îmbunătățirea simptomelor asociate cu depresia. Acizii grași stimulează producția de dopamină și serotonină. În plus, acești acizi grași esențiali îmbunătățesc memoria și mențin creierul sănătos.

Acest pește de apă rece oferă, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina D.

Alimentele care te ajută să te lupți cu depresia de iarnă: Bananele

Bananele conțin triptofan, un tip de proteină pe care organismul îl transformă în serotonină. Acest hormon îți îmbunătățește starea de spirit și, în general, te face să te simți mai fericită.

Bananele conțin o cantitate mare de vitamina B6, potasiu și magneziu, care sunt toate substanțe nutritive puternice care au proprietăți de reducere a stresului și ajută la combaterea simptomelor asociate cu depresia.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com