Dr. Holger Lux, psihoterapeut și director al Așezământului Nazaret, centru de recuperare a bărbaților alcoolici sau cu alte dependențe, scrie, în cartea „Alcoolul și medicamentele – droguri?”, al cărei co-autor este: „alcoolismul nu se moștenește atât de evident ca și culoarea ochilor sau anumite boli ereditare. Este, însă, cunoscut de mult timp faptul că, în anumite familii, cazurile de de alcoolism sunt mai dese. Conform unui studiu american, copiii din familiile de alcoolici au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenți”. Ce ar fi de făcut? Părintele nealcoolic are, aici, cea mai mare responsabilitate.

Începe cu tine şi cu propria ta dezvoltare

Dr. Holger Lux, Așezământul Nazaret, Tel: 0269 577 316

„Copiii învaţă prin imitare. Fii persoana pe care vrei să o imite copiii tăi. Tu eşti modelul – fie că îţi place, fie că nu. Dacă tu eşti supărat şi confuz, copiii tăi vor fi supăraţi şi confuzi. Dacă tu eşti iritabil, copiii tăi vor fi iritabili. Copiii tăi vor deveni temători, vinovaţi şi obsedaţi cu alcoolul, exact aşa cum ai fost tu. Aşa cum se poate crea o atmosferă negativă în casă, se poate instaura şi una pozitivă. Dacă tu zâmbeşti, copiii tăi vor zâmbi. Tensiunea poate fi simţită în aer; nu e nevoie să fie exprimată în cuvinte. Dacă vei reuşi să te relaxezi, atmosfera din casa ta va fi relaxată. Acesta poate un punct de început”. Copiii tăi pot avea simţul realităţii distorsionat; le e greu să ştie care e adevărul. Alcoolicul nu intenționează să mintă atunci când face o promisiune. Crede ce spune, dar nu mai ajunge să pună şi în aplicare. Asta îi zăpăceşte pe copii. Pe deasupra, tu încerci să îl acoperi… mințind și cel mic vede asta și vă urmează exemplul. Totuși, adevărul, oricât de dureros ar fi, este singura cale spre recuperare.

Arată-i dragoste

Niciodată nu le putem oferi copiilor noştri prea multă iubire. Totuși, a-i face toate mofturile ca mod de compensare a dificultăţilor prin care trece, nu înseamnă dragoste. În schimb, „spune-i copilului că îl iubeşti, îmbrăţişează-l, sărută-l, spune-i cât de norocoasă te simţi pentru că îl ai”, recomandă Dr. Holger Lux. Nu e suficient să te gândeşti că “ştie că îl iubesc”. Dacă faci asta, nu înseamnă neapărat că aprobi tot ceea ce face, ci că este demn de iubire. Aceeași abordare o poți avea și față de soțul alcoolic, dând, astfel, un exemplu și copilului tău: mesajul ar trebui să fie că îl poţi iubi pe alcoolic chiar dacă, în acelaşi timp, urăști boala lui.

Învață să asculți

Fă-ţi timp să stai cu ei şi să asculţi ce au de zis – indiferent despre ce e vorba. Arată-le că eşti interesat de ei şi au toată atenţia ta. Poate că unele din lucrurile pe care le vei auzi ți se vor părea strigătoare la cer, dar şi tu ai avut astfel de gânduri când erai ca ei. Sau poate că le mai ai şi acum. A asculta fără să predici nu înseamnă că eşti de acord. Este doar deschiderea unei linii de comunicare.

Răspunde la toate întrebările copiilor

Învață și apoi spune-le copiilor tot ce ştii despre boala alcoolismului. Oferă-le broșuri sau cărți pe această temă şi încearcă să le răspunzi la întrebări. Poate că nu vei ştii să le răspunzi la tot ce îi interesează și atunci poți să îți mărturisești ignoranța. Dr. Holger Lux ne dă un exemplu de întrebare încuietoare și posibil răspuns al părintelui: “Înţeleg că odată ce tata începe să bea, nu se mai opri, dar, atunci, de ce mai începe?”. “Asta e boala, iar impulsul de a bea face parte din ea. Nici eu nu înţeleg exact, dar ştiu că nu trebuie să lăsăm boala să ne afecteze și pe noi”. Încurajează-i să participe la întâlniri destinate copiilor din familiile cu alcoolici (Alateen). Astfel, va lua legătura astfel cu alți tineri aflați în situația lui, va înțelege ceea ce se întâmplă mai bine, iar sentimentele de vinovăție (mulți tineri cred că părinții beau din cauza lor) vor dispărea.