În România, alăptatul în public nu este interzis, dar nici protejat de lege. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate împiedica o mamă să-și hrănească micuțul, doar pentru că se află într-o zonă publică. Nu ar trebui nimeni să o oblige să plece, să se acopere, să fie dată afară dintr-un restaurant etc. Totuși, nici ea nu ar putea reclama o persoană care îi interzice acest lucru.
Lege care să susțină alăptatul în public
Miruna Ioani, mamă și autoarea blogului siblondelegandesc.ro, a inițiat o petiție online prin care cere o lege care să protejeze dreptul femeilor de a alăpta în spațiul public. La această dată, s-au strâns peste 9000 de semnături. De aceea, parlamentarul Ovidiu Raețchi a anunțat că va lansa în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede amenzi pentru cazurile în care mamele sunt obligate să părăsească spațiul public pentru a-și alăpta copilul. O astfel de lege există deja în Marea Britanie, Franța, Spania și Islanda.
O atitudine decentă în ce privește alăptatul în public
Mulți discută în aceste zile despre alăptat. Există persoane care consideră că este la fel de indecent ca și cum ai defeca în public, pe când alții spun că este cel mai normal lucru cu putință și ar trebui încurajat. Există și o falsă pudoare a celor deranjați de acest gest, dar care nu iau deloc atitudine în ce privește îmbrăcămintea indecentă a multor tinere, care își expun sânii mai mult decât mamele care alăptează. Pe de altă parte, există femei care fac din alăptare un act ostentativ și abia așteaptă să fie interpelate de cineva ca să riposteze. O atitudine decentă ar putea împăca ambele tabere. Nu se poate nega dreptul bebelușului de a se hrăni, dar trebui să înțelegem că pot fi anumite persoane care se simt jenate când văd acest lucru.
Citește și:
- ”Ora magică” în care copilul trebuie alăptat
- „Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân”: foarte puține mame alăptează în România
Sursa foto: 123rf.com