Psihologii vorbesc de codependență, adică starea în care se află persoanele aflate în apropierea dependentului. Ele participă activ și sunt implicate în menținerea dependenței, fără să își dorească asta. Este un comportament prin care încearcă să ajute, dar ajung să facă mai rău.

Tăcerea nu e bună

Trebuie să înțelegi că dependența soțului nu este vina ta, dar, dacă adopți, ca majoritatea femeilor aflate în această situație, rolul de codependent, o poți întreține. Tendința este să îl acoperi, să spui, de exemplu, șefului că e bolnav atunci când nu poate ajunge la serviciu pentru că e beat, să te prefaci că nu vezi problemele și să nu îl confrunți când îl prinzi asupra faptului sau când găsești evidențe ale dependenței lui. Totuși, spune psihologul Alexandru Leşcău, „tăcerea poate fi la fel de nocivă ca dependenţa în sine. Primul pas spre vindecare este comunicarea”. Psihologul spune că, „deşi este uneori confortabilă, politica tăcerii nu dă niciodată rezultate pe termen lung şi, pe zi ce trece, soţul tău se afundă tot mai mult în dependenţa sa. Dialogul cu persoana bolnavă poate declanşa o anumita trezire, o conştientizare a faptului că are o problemă. Ar fi bine să alegeţi un moment potrivit pentru această discuţie: sunt de evitat perioadele de beţie sau de sevraj puternic”.

alexandru-lescau

Alexandru Lescău, Consilier în tratamentul dependențelor

Motivează-l să accepte tratament

Atunci când dialogul este posibil, spune-i soțului părerea ta, ferm, dar fără nervi: că ai observat că are o problemă serioasă, să îi spui cum vă afectează pe tine și pe copii comportamentul lui și ce alte probeleme poate genera. Încearcă să-l motivezi să accepte un tratament specializat pentru dependența sa. Alexandru Leșcău te avertizează că „persoanele dependente resping, adesea, o asemenea idee, dar răbdarea şi stăruinţa soţiei de a discuta de mai multe ori, în momente şi zile diferite, cu soţul despre problema dependenţei, poate să aibă rezultate benefice”. Dacă începe recuperarea, nu avea speranțe exagerate. Este un lucru obișnuit ca dependenții, la început, să recadă, din când în când. Totul este să persevereze, iar tu îi poți fi alături, încurajându-l. De aceea, este bine să cauți și tu consiliere psihologică și o poți începe chiar înaintea lui. Treci printr-o situație traumatizantă și ai nevoie de tot sprijinul din lume. Mai există și grupuri de suport ale persoanelor și familiilor celor care au astfel de probleme și poți să te alături lor.

Unde poți cere ajutor:

Grupul Alcoolicii Anonimi Grupul AA “Unu” București, Spitalul “Obregia”, pavilionul 17, Telefon: 021.653.0745
Grup de sprijin pentru dependenții de alcool și famiile lor, Aspera, Sibiu Telefon: 0722.683.862
Centrul Sfântul Nicolae, Iași – Centrul de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool, droguri sau cu alte dependențe – Str. Costachi Negri nr. 48, Telefon: 0332.456.013, 0771.647.610

Sursa foto: flickr.com