Nimeni nu poate descrie spaima cumplită care te cuprinde când nu îți mai zărești copilul nicăieri. Îl cauți prin jur, îl strigi și nu răspunde. Te gândești cât de speriat trebuie să fie, că s-ar putea să se rănească sau chiar că ar putea fi răpit.

Cere ajutor pentru a găsi copilul pierdut

Din fericire, cei mai mulți copii sunt găsiți în prima oră de la dispariție. Trebuie să acționezi cu calm, să alertezi poliția din zonă și să începi să îl cauți mai întâi în locurile cu multe jucării și mulți copii. Cheamă-ți rudele sau prietenii în ajutor. Arată-le vânzătoarelor și gardienilor din parc poza copilului. Dacă au văzut un copil plângând, fără să fie însoțit, cu siguranță le-a atras atenția și, poate, se află deja la cea mai apropiată secție de poliție.

Ce trebuie să știe copilul

  Începând cu vârsta de 3 ani, copilul poate învăța cum îl cheamă și unde locuiește sau măcar o parte din aceste informații. În Occident,
părinții preferă să le pună la mână o brățară cu datele lor personale, să fie contactați imediat de poliție.

  Învață-l să nu se îndepărteze prea mult de locul în care te-a văzut ultima dată, să nu se aventureze pe străzi sau să alerge după alți copii.

  Este adevărat că nu trebuie să aibă încredere în străini, dar, dacă se pierde, trebuie să știe că poate cere ajutorul unei alte mame, unui polițist sau celei mai apropiate vânzătoare. Învață-l să apeleze imediat la o femeie însoțită de copii, deoarece este o soluție mai sigură decât un bărbat străin.

Sfaturi pentru părinți

  • Păstrează tot timpul în portofel sau în telefon o fotografie cât mai recentă a copilului, în care trăsăturile feței să fie distincte.
  •   Pune un bilețel cu numărul tău de telefon mobil într-unul din buzunarele copilului, să îl poată da unei persoane potrivite să îl ajute.
  •   Îmbracă-l în culori vii sau pune-i pe cap o șapcă deosebită când mergeți în locuri foarte aglomerate.
  •   Nu îl lăsa niciodată să meargă singur la toaletă sau la standurile cu dulciuri.

Sursa foto: 123rf.com