Când copilul tău face mișcări necontrolate repetate, scoate anumite sunete fără să-și dea seama sau chiar spune fraze fără să se gândească prea mult și în mod repetat, ar putea avea un tic nervos. De obicei, nu este o problemă gravă, dar poate fi neplăcut. Află cum îți ajuți copilul să scape de ticuri.

Ticurile îi pot afecta relațiile cu cei din jur și stima de sine

Mulți dintre noi am experimentat într-un anumit moment aceste mișcări aproape spasmodice ale mușchilor. Ele pot apărea în orice parte a corpului, dar se manifestă mai des în zona feței sa a ochilor. De exemplu, poți clipi de mai multe ori doar cu un ochi sau să-ți atingi nasul etc. Pot fi și combinații complexe ale anumitor mișcări. Pot exista și ticuri verbale (combinații de cuvinte repetate), dar și anumite sunete scoase în mod involuntar. Nimeni nu știe de ce apar. Stresul și somnul insuficient joacă un rol în frecvența cu care apar și severitatea ticurilor. Atunci când îți dai seama ce le provoacă este mai ușor să-ți ajuți copilul să scape de ticuri.

Cum îți ajuți copilul să treacă peste moartea unui animal de casă

Cum îți ajuți copilul să scape de ticuri. Ajută-l să le conștientizeze

Ticurile pot să apară ca reacții la stres, la anumite temeri, obsesii sau adicții. Cu cât educația copilului este mai flexibilă, cu cât are parte de mai multe încurajări și susținere, cu atât vom avea mai puține motive de apariție a lor”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Copilul nu este conștient de ele. De aceea, este util ca tu să îl observi și să vezi dacă are anumite ticuri de mișcare, verbale sau combinații complexe care se repetă și nu sunt obișnuite. În primul rând, este bine să-l ajuți să realizeze că are un tic și că este vorba de un comportament nedorit. În funcție de nivelul de conștientizare al copilului, poți identifica împreună cu el în ce situații apare, ce simte înainte și după ce repetă ticul și de ce se produce”, spune specialistul.

Citește mai multe despre ticuri în dicționarul medical

Sursa foto: 123rf.com