Cum îți ajuți copilul să treacă peste un eșec? De tine și de soțul tău depinde să îl ajutați să treacă cu bine și să înțeleagă pierderile ca făcând parte din viață. „Este important pentru copil să știe că este în regulă să greșească”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Cum îți pregătești copilul pentru viața reală

cristina radulescu-ion psihologCum îți ajuți copilul să treacă peste un eșec: Fără așteptări nerealiste

De cele mai multe ori, cei mici sunt încordați din cauza așteptărilor prea mari ale părinților. Această anxietate îi face să clacheze și, de cele mai multe ori, elevi bine pregătiți ajung să piardă un examen din cauza blocajului emoțional și a fricii de a nu greși” remarcă psihologul adăugând că „la copiii mici, teama de eșec este asociată cu teama de reacția părinților. Când cresc, la preadolescență și adolescență, ei învață ce este eșecul și ce gust are dezamăgirea. În aceste momente, iar este important cum răspund părinții. Dacă au o reacție disproporționată, tinerii se vor închide în ei înșiși și vor suferi în tăcere. Vor tinde să nu mai aibă încredere în alții și, mai ales, în ei înșiși,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Cum îți ajuți copilul să treacă peste un eșec: Greșeala, parte din viață

Ca să-ți ajuți copilul să treacă peste un eșec, ar fi bine să cultivi în el ideea că este în regulă să și greșești. Cu toții facem greșeli, însă nu ele ne definesc, ci modul în care trecem peste ele și învățăm ceva. Atunci când trece printr-un eșec, discută cu el și întreabă-l ce a învățat din experiența asta, ce știe acum și nu știa înainte, de ce ar avea nevoie la următoarea încercare. În plus, încă de mici, copiii au nevoie de încurajări.

Este important să nu cazi în extreme atunci când îți ajuți copilul să treacă peste un eșec. Adică nici să nu îi spui: „ești cel mai bun, ești cea mai frumoasă” etc, dar nici „nu ești în stare de nimic”. Evită și să îi spui „x este mai bun ca tine; eu la vârsta ta făceam cutare și cutare lucru” etc. Aceste atitudini fac foarte mare rău. Dacă este lăudat în exces își va face o părere prea bună despre sine însuși și va rămâne marcat de faptul că ceilalți îl văd altfel. Dacă, din contră, i se va spune că nu este bun de nimic, până la urmă va crede asta și nu va îndrăzni să iasă în față.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com