Cea mai bună scuză atunci când eviți reuniunile de familie de Paști sau la alte sărbători este să pleci Psihoterapeut Cristina Radulescu Iondin localitate. Cu cât mai departe și cu cât ai rezervat biletele mai din timp, cu atât mai bine. Dar, dacă nu ai avut inspirația să faci asta, cu greu reușești să scapi. Totuși, ”dacă știi că nu poți gestiona frustrarea, dacă știi că se va vedea pe chipul tău disprețul și plictiseala sau știi că urmează discuții neplăcute sau chiar certuri, ar fi mai bine să-ți asumi consecințele unui refuz chiar și fără o motivație întemeiată”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Încearcă să fii parte a soluției, nu să eviți reuniunile de familie de Paști

Reuniunile pot fi o încercare dificilă pentru cei care au un mediu toxic în familie, atunci când există certuri, neînțelegeri între rude. Ar fi bine ca toate animozitățile să fie date de o parte de sărbători, dar, de multe ori, acest lucru este imposibil. Așa că mulți oameni ajung să se teamă de astfel de evenimente și să încerce să le evite. Din păcate, o familie disfuncțională nu poate oferi decât relații toxice. În aceste condiții, poți încerca să fii parte a soluției. Nu trebuie să critici, ci să observi ce anume ai putea face pentru a ajuta.

Cum să înțelegi persoanele arțăgoase

Poate că vrei să eviți reuniunile de familie de Paști, pentru că știi că te vei întâlni cu anumite rude care îți caută nod în papură. De multe ori, persoanele mereu arțăgoase și supărăcioase sunt așa pentru că au trecut prin momente grele. Dacă li se acordă atenție, înțelegere și sunt tratatate cu răbdare, s-ar putea schimba în bine. Alteori, nu se va întâmpla acest lucru oricât ai încerca. Atunci, ai putea să ignori micile răutăți sau chiar să eviți cât mai mult întâlnirile. Totodată, nu exagera gravitatea problemelor. Majoritatea familiilor au mici disfuncționalități. Concentrează-te pe ceea ce merge bine, nu pe ce nu merge.

Sursa foto: 123rf.com