Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că apar „probleme mari în cuplu atunci când soțul cheltuiește compulsiv, bea sau este dependent de jocuri de noroc”. În acest caz, trebuie revăzut bugetul familiei și făcut un plan de avarie. Specialistul spune că ”shoppingul compulsiv este o trăsătură specifică mai ales femeilor, dar poate apărea și la bărbați. Și această problemă se tratează la psiholog prin identificarea nevoilor neîndeplinite pe care cel în cauză încearcă să le satisfacă prin cumpărarea unor lucruri de care nu are neapărată nevoie”.

Ține socoteala

Ar fi bine să vă notați toate cheltuielile pe care le faceți. Astfel, puteți vedea amândoi pe ce se duc banii și dacă există anumite lucruri la care puteți renunța. De exemplu, poate nu ați realizat cât de mulți bani dați pe cafeaua cumpărată la serviciu. Ați putea găsi soluția de a lua de acasă sau a cumpăra un filtru să o preparați chiar voi. Vedeți și dacă anumite unelte pe care le cumpără sunt cu adevărat utile. Este bine să ai o bormașină, dar încă un model? Sau mai multe scule de pescuit? Dar ține cont de faptul că, dacă îl convingi pe el să facă asta, va trebui să dai și tu exemplu și vei renunța la ideea de a cumpăra încă o pereche de pantofi. Arată-i și că nu crezi că dacă faceți economii, renunțați la plăcerea de a trăi viața. Se pot găsi nenumărate variante de a vă face o plăcere, dar de a nu ajunge să îți faci datorii. Dacă vei căuta, poți găsi vacanțe ieftine, obiecte la promoție, poți cumpăra cupoane care îți oferă o cină ieftină în oraș sau un abonament la sală la jumătate de preț.

Plătește cash

Dacă are tendința de a cheltui compulsiv, o soluție ar fi să folosească doar bani cash. S-a constatat că oamenii cheltuiesc în medie cu 28 % mai puțin atunci când folosesc această metodă de plată. Atunci când utilizezi cardul nu realizezi cu adevărat suma și poți risipi mai mult. În plus, dacă este vorba de card de credit, tentația este și mai mare pentru că ai la dispoziție mai mulți bani pe care însă va trebui să-i dai înapoi cu dobândă. În cazul în care el cumpără lucruri scumpe pentru a-și menține un anumit statut în fața prietenilor, vorbește cu el despre asta. Vedeți ce este cu adevărat important pentru voi. Dacă un anumit aspect îi oferă o poziție prin care poate câștiga mai mult, atunci este vorba de o investiție. Dar, dacă nu vrea decât să impresioneze și este un mod de ”a fi în pas cu lumea”, efortul nu are sens. Dovedește-i că tu îl prețuiești și nu are nevoie să caute aprobarea unor oameni superficiali.

cristina radulescu-ion psihologBugetul, stabilit împreună

E bine să învățați să vă faceți bugetul împreună, astfel încât să știți foarte clar dinainte pe ce veți da banii. Sigur, există și situații în care nu te poți ține de plan, dar acestea trebuie să fie excepții. Dacă tot nu funcționează și soțul tău este risipitor ori naiv (în situația în care se lasă păcălit de tot felul de comercianți/ escroci), atunci convinge-l că este mai bine să ții tu banii. Lasă-i și lui o sumă pe care s-o gestioneze cum crede de cuviință și care să fie de natură să îi salveze egoul de sentimentul de inutilitate sau de umilire. În rest, tu te vei ocupa de plățile importante, de strictul necesar și vei pune, pe cât posibil, și ceva de o parte. Dacă nu este de acord, caută să afli de ce. Este posibil să aibă o dependență, cum ar fi cea de jocuri de noroc sau de alcool. În acest caz trebuie să îl determini să caute ajutor de specialitate. Orice ar fi situația, este bine să comunicați în permanență despre ce trebuie achitat prioritar, despre ce e necesar și despre care sunt cheltuielile inutile pe care ar fi bine să le evitați.”

Sursa foto: 123rf.com