Totuși, limita între bunele intenții și răsfăț este foarte mică și, uneori, a-l iubi nu înseamnă a-i da totul, ci a-l învăța să dea piept cu viața. Copiii prea alintați vor ajunge adulți cărora le va fi greu să accepte că nu pot avea tot ceea ce-și doresc. Totodată, unii nu își vor putea păstra serviciul, partenerul (partenera) sau prietenii, din cauza caracterului dificil.
Învață-l că trebuie să muncească pentru ceea ce-și dorește
Nu îi cumpăra lucruri inutile doar pentru că ți le cere și nu face tu totul pentru el pe motiv că este prea mic. Îi poți da responsabilități pe măsura vârstei lui. De exemplu, la trei ani, îl poți lăsa să încerce să-și lege singur șireturile, la patru-cinci, își poate strânge jucăriile. Bine, nu te aștepta la perfecțiune. Poate va trebui să mai strângi ceva după el, dar întâi lasă-l să facă el ce poate, fără să-l ajuți sau să-l critici.
Lasă-l să și greșească
În momentele grele, nu încerca să-l ferești cu totul de probleme sau să îi atragi atenția la altceva. Arată-i că se întâmplă și să nu îți iasă lucurile exact cum ai vrut tu, dar că nu este sfârșitul lumii. Poate să se simtă trist, supărat, dar învață-l că acestea sunt sentimente normale. Trebuie să mergem mai departe și să încercăm să nu repetăm greșelile.
Stabilește reguli clare și un program de care să vă țineți
Chiar dacă nu-ți vine să crezi, copiii au nevoie de un program clar și de reguli, ceea ce le dă stabilitate. Vor fi mai greu de impus, dacă nu ai făcut asta când era mai mic, dar, cu timpul se va obișnui. Fii fermă cu regulile pe care le-ai stabilit, dar ai grijă să nu fie prea multe sau imposibil de îndeplinit.
Sursa foto: parents.com