Dacă refuză mâncarea, nu face o întreagă tragedie din asta. Nu încerca să îl convingi și nici nu comenta prea mult. Ia farfuria din fața lui și oferă-i ceva simplu, la îndemână, cum ar fi pâine cu unt și un pahar cu lapte. Nici nu te gândi să gătești ceva diferit doar pentru el. Te vei obosi peste măsură și micuțul va deveni și mai mofturos.

Implică-l în prepararea mâncării

Fii atentă la preferințele lui, dar nu te comporta ca un chelner la restaurant. Nu îl întreba ce vrea să mănânce și să faci meniul în funcție de preferințele lui sau să îi spui pe un ton întrebător, de exemplu, „ai vrea să mănânci spanac cu ouă?”, pentru că răspunsul va fi, mai degrabă, nu. În schimb, dacă are peste trei ani, poți să îl implici de la început în procesul de preparare al mâncării. Ai putea să crești câteva condimente sau alte plante comestibile la ghiveci. Arată-i cum o plantezi și lasă în responsabilitatea lui udatul. Dacă este posibil, ia-l cu tine la cumpărături și, apoi, dă-i un rol de ajutor de bucătar, după puterile lui. Așa va fi mult mai interesat să guste rezultatul.

Lasă-l să „exploreze”

Culoarea și forma de prezentare contează și ele. Alege ingrediente cât mai frumos colorate și încearcă să le dai diferite forme în farfurie – flori, căsuțe, animale… orice ai putea inventa. Totodată, unele alimente care nu îi plac pot fi mascate într-un fel cu mai multe ingrediente. Copiilor le place să exploreze mâncarea, să îi simtă consistența, să o studieze, să se joace cu ea. Nu îl grăbi și nu îl lăsa să ia masa în fața televizorului, ceea ce ar putea să îi distragă atenția. Instituie un obicei să luați cina toți împreună cât de des posibil. Văzând că toată lumea mănâncă, îi va imita și el.

Când să-ți faci griji

Dacă obiceiurile alimentare ale copilului se schimbă drastic de pe o zi pe alta, dacă are probleme cu greutatea, nu crește suficient sau nu are energie, mergi cu el la doctor pentru că ar putea fi o problemă de sănătate.

Sursa foto: babycentre.co.uk